Majoritatea dintre noi, încă de la naștere, avem în certificat numele de familie, în general acesta fiind al tatălui. Dar, ca în orice altă țară, și la noi există cele mai populare nume de familie din România. Așa că, ne-am gândit să-ți aratăm lista celor mai populare nume de familie din România, dar și de unde provine numele tău, de fapt.
Te-ai întrebat cum au apărut primele nume de familie? Să luăm de exemplu numele de familie Popescu și de unde îl ai pe al tău?
Este posibil să provină de la părinții tăi, asta cu siguranță. Dar de unde l-au primit ei? Dacă continui să urmărești lucrurile în timp, numele tău de familie trebuie să fi început de undeva, nu-i așa?
Oamenii nu au avut întotdeauna nume de familie. China a fost una dintre primele civilizații care a implementat acest mod de delimitare.
Vezi și: Care este cel mai comun nume de familie din România. S-a schimbat topul
Se pare că oamenii de acolo și-au luat nume de familie în urmă cu peste trei mii de ani pentru a contribui la îmbunătățirea recensământului.
Timp de mulți ani, numele de familie au fost transmise de mame. Astăzi, însă, majoritatea copiilor din China iau numele de familie al tatălui lor, la fel ca și cei din mare parte a lumii.
Numele de familie nu au ajuns în Europa decât mai târziu. Ele pot fi urmărite până în Evul Mediu.
La acea vreme, majoritatea europenilor trăiau în sate mici, separate de suprafețe mari de terenuri agricole. Oamenii se întâlneau rar cu cei din alte zone. Toată lumea îi cunoștea pe toți ceilalți care locuiau în satul lor, așa că nu era cu adevărat nevoie de nume de familie.
Cu toate acestea, în timp, aceste sate și populații au crescut. Oamenii au călătorit mai mult, și au ajuns să facă comerț cu alte locuri.
În curând, au avut nevoie de o modalitate de a face diferența între oamenii cu același nume. Numele de familie au început ca o modalitate de a separa un ”Ion” de un alt ”Ion”.
Vezi și: Știi de unde provine numele tău de familie? În ce zone din România este cel mai răspândit
De exemplu, Ion Păduraru, unde Păduraru, de fapt, reprezenta profesia acestuia. În timp aceste delimitări, să le spunem, au devenit o obișnuință în a se adresa unul altuia, și de aici au rămas împământenite astfel.
Așa că astăzi, am ajuns să vorbim inclusiv despre lista celor mai populare nume de familie din România. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Înainte de taote, ca un paradox dacă vreți, conform datelor istorice, în perioada în care teritoriul României s-a aflat sub stăpânire romană, din 107 d.Hr. până în 271 d.Hr., poporul român a avut nume de familie.
Aceste nume românești sunt adesea derivate din locația, ocupația și porecla unei persoane. Mai multe nume românești sunt formate prin adăugarea de sufixe, cum ar fi -escu, -eanu și -anu, pentru a numi doar câteva.
Așa cum arătau și cercetătorii lingviști, numele de familie românești sunt influențate de diverși factori culturali și istorici, inclusiv de originile latine din Imperiul Roman și de influențele ulterioare ale culturilor slave, maghiare și turcești învecinate.
O hartă infografică realizată de lingvistul, matematicianul și artistul ceh Jakub Marian a descris cele mai populare nume de familie din Europa, inclusiv lista celor mai populare nume din România.
”Practic, am petrecut multe ore căutând pe Google, încercând să găsesc statistici într-o limbă pe care o vorbesc (pentru că, evident, nu pot vorbi toate limbile reprezentate pe hartă) și căutând în dicționare.
Un articol din Wikipedia a fost punctul meu de plecare, dar multe dintre intrări fie nu au o sursă, fie sunt pur și simplu greșite, așa că am căutat mereu să găsesc surse primare.”, declara Jakub Marian.
Așadar, dacă ar fi să ne luăm după descoperirile cehului, cele mai populare nume de familie românești ar fi Ionescu și Popescu. În afară de acestea ar mai fi și altele, precum Dumitru, Popa sau Gheorghe.
În lista celor mai populare nume de familie din România mai găsim și altele, precum Cârciumaru, Mititelu, Iliescu, Olaru, Stan, Oprea, Constantin, Voicu, Dinu, Albulescu, etc. De exemplu, numele de familie Albescu are ca rădăcină cuvântul ”alb”.
De cealaltă parte a munților, lista celor mai populare nume de familie din România conține atât nume românești, cât și nume cu influențe austriace sau maghiare, iar asta datorită perioadei din istoria Transilvaniei când zona era ocupată de austro-maghiari.
De exemplu, pe vremea ocupației maghiare, unele nume aveau să fie traduse în această limbă,ca urmare a procesului de maghiarizare a localităților și, spre exemplu, numele Cărăușu a fost tradus, ulterior fiind Szeder, și tot așa.
Oamenii au avut întotdeauna nume, bineînțeles. Este modul în care ne deosebim unii de alții. Dar, în ansamblu, nu am mai folosit genul acesta de nume de foarte mult timp.
În anul 2852 î.Hr., împăratul chinez Fu Xi a standardizat sistemul de denumire, din motive legate de recensământ.
Până în timpul dinastiei Shang (1600-1046 î.Hr.), oamenii păreau să folosească aceste nume matriliniare, dar după aceea au trecut la folosirea celor patriliniare.
Totuși, cel mai vechi nume de familie despre care se știe că a fost înregistrat oriunde în Europa a fost în comitatul Galway, Irlanda, în anul 916. Era vorba de numele ”O Cleirigh” (O’Clery).
În Anglia, de exemplu, normanzii au introdus numele de familie după 1066. La început, numele erau frecvent schimbate sau abandonate.
Vezi și: Harta online care îți spune de unde vine numele tău de familie. Poți verifica aici
În cele din urmă au început să se lipească și au fost transmise în familie, de către aristocrație la început și, în cele din urmă, de către restul oamenilor.
Până în 1400, majoritatea familiilor engleze, precum și cele din zonele joase ale Scoției, foloseau nume care erau ereditare. Soțiile luau numele de familie al soțului, iar regele Henric al VII-lea (1491-1547) a ordonat ca numele copiilor să fie înregistrat sub numele de familie al tatălui.