Harta online care îți spune de unde vine numele tău de familie. Poți verifica aici

Harta online care îți spune de unde vine numele tău de familie

Numele îți înfluențează viața. Numele vine ”la pachet” cu calități, defecte, consoanele din acesta înseamnă ceva, numărul de vocale la fel, dar, de unde vine el?

Harta online care îți spune de unde vine numele tău de familie

Numele este o parte a numelui compus al unei persoane care indică apartenența sa la o familie. Folosit alături de prenume, ce este conferit pentru a distinge individual un membru al familiei de ceilalți, utilizarea numelui de familie este o practică ce a cuprins toate culturile umane, dar fiecare are regulile sale după care se ghidează. Multe dintre numele de familie din onomastica românească sunt derivate, având și o terminație des întâlnită: -escu, -eanu, -atu sau -oiu, fiind cele mai frecvent întâlnite, dar și cele specifice limbii române.

Harta online care îți spune de unde vine numele tău de familie. Poți verifica aici
Numele, istorie și rădăcini

Ele constituie un semn de recunoaștere al apartenenței respectivelor nume la familia limbii române. De asemenea, există și o serie de nume românești ce desemnează numele unui animal ori al unei plante la care s-a ”așezat” ori ba un sufix. De cele mai multe ori este vorba de porecle, cum ar fi: Bourean(u), Căpreanu, Lupu, Ursu, Zimbrean, Ciubotean. De nume ”atârnă” o forță puțin înțeleasă, plină de taină și vecie, dar reală și capabilă să exercite o influență asupra cuiva, după cum credeau strămoșii.

Nume nou și viață nouă

Numai să spui ”nomen est omen” și românii aveau deja în minte că numele fiecărui om are mare însemnătate în viața lui, influențând și felul în care își desfășoară existența, dar totodată și trecutul. De unde provin? Florin Lipan a construit o hartă online cu distribuția în România a numelor de familie, pentru a ne ușura căutările.

De menționat este și că există posibilitatea ca unele nume să nu fie disponibile, dacă este vorba despre unul mai puțin folosit. Ce a încercat românul cu harta sa? Pin acest proiect, Lipan a dorit să cartografieze și să indexeze numele de familie din România, în funcție de zona geografică de unde provine fiecare.

„Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite”, este notat pe platforma numelor de familie. În final, iată locul care îț arată unde se situează numele tău – nume.ottomotor.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI