12 mai 2022 | 14:45

Detalii neștiute despre scutul antirachetă de la Deveselu. Ce se află de fapt aici

Diverse
Detalii neștiute despre scutul antirachetă de la Deveselu. Ce se află de fapt aici
Scutul antirachetă de la Deveselu „conceput pentru a proteja Europa împotriva rachetelor balistice”

În urmă cu 6 ani, SUA activa stația de apărare antirachetă terestră în România. Scutul antirachetă de la Devesul face parte dintr-un scut european mai mare. Au existat mari controverse în jurul acestei instalații. Cei mai vehemenți anti-scut au fost rușii, prin vocea lui Vladimir Putin. Instalația era construită în urma unui acord între cele două  guverne. Prin „Parteneriatul Strategic” cu România și dezvoltarea în continuare a acestuia, Statele Unite recunoșteau că un pilon foarte important al relației dintre cele două state era acest scut de la Deveselu. De cealaltă parte, NATO, implicat în proiect, își întărea flancul stâng de apărare.

Scutul antirachetă de la Deveselu și „Parteneriatul Strategic” dintre SUA și România

La 9 august 2019, NATO a declarat că situl său Aegis Ashore de la Deveselu, a finalizat un proces de modernizare de trei luni. Menirea acestui scut este pentru a se asigura că zona este în continuare protejată împotriva oricăror potențiale atacuri.

Armata americană a decis să desfășoare una dintre cele șapte baterii de interceptare a rachetelor de apărare la mare altitudine THAAD (Terminal High-Altitude Area-Defense). Unitatea THAAD se afla sub controlul operațional al NATO și sub controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.

Se spune că este în conformitate cu sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. De asemenea, NATO a ținut să pună accentul pe faptul că scutul de la Deveslu, este un sistem pur defensiv.

La începutul aceluiași an, armata americană a achiziționat aproximativ 200 de rachete THAAD pentru cele șapte baterii și aproximativ 40 de lansatoare.

Agenția americană de apărare antirachetă descrie THAAD ca fiind un „element terestru capabil să doboare o rachetă balistică atât în interiorul, cât și chiar în afara atmosferei”.

Armata SUA gestionează, de asemenea, baterii THAAD către insula Guam, Coreea de Sud și, recent, Israel. Conform declarațiilor înalților oficiali americani și NATO, scutul de la Deveselu deține radare și interceptoare de rachete SM-3. Odată lansat, sistemul a fost integrat în scutul antirachetă al NATO.

„Singurul lucru pe care îl avem în ceea ce privește capacitățile este capacitatea de a lansa interceptoare SM-3 Block IB împotriva rachetelor balistice care vin dinspre Iran”, declara comandantul John Fitzpatrick în urmă cu 3 ani.

Ce reprezintă sistemul Aegis Ashore

Aegis Ashore este o variantă terestră a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) Aegis pe mare. Aegis Ashore împărtășește componente ale versiunii de pe navă, inclusiv radarul Aegis AN/SPY-1.

Aegis Ashore deține sisteme de comandă, control și comunicații, sisteme de calculatoare și informații (C4I). Sistemul Aegis mai este compus și din sisteme de lansare verticală MK-41, procesoare de calculator, sisteme de afișare. Tot la scutul de la Deveselu sunt și surse de alimentare și variante de rachete interceptoare Raytheon SM-3.

Agenția de Apărare Antirachetă, prin intermediul NATO, operează amplasamente Aegis Ashore în Polonia și România. Aceste situri sunt concepute pentru a ajuta la apărarea Europei, precum și a Statelor Unite, în cazul unor atacuri limitate cu rachete, fiind vorba de potențiale amenințări din afara zonei euro-atlantice.

În 2010, România, care a aderat la NATO în 2004, a fost de acord să găzduiască rachetele SM-3 începând cu 2015 la Deveselu. Operațiunile pe amplasamentul românesc au început în 2016.

Cele două situri, din Polonia și România, fac parte din programul European Phased Adaptive Approach (EPAA), anunțat în 2009, prin care SUA contribuie, prin intermediul NATO, la dezvoltarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Scutul antirachetă de la Deveselu „conceput pentru a proteja Europa împotriva rachetelor balistice”

Statele Unite au finalizat construcția sitului Aegis Ashore de la Deveselu, ca parte a celei de-a doua faze a abordării adaptive în etape. Situl este echipat cu un radar terestru Aegis SPY-1 și 12 tuburi de rachetă pentru racheta interceptoare Standard Missile-3 (SM-3) Block IB.

„SM-3 Block IB are capacități suplimentare în comparație cu versiunile SM-3. Noul sistem are capacități de identificare și urmărire a obiectelor în timpul zborului.

Interceptorul se va apăra împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă. Dar și împotriva celor cu rază medie de acțiune. Are o capacitate limitată împotriva rachetelor cu rază intermediară de acțiune.”, spun oficialii americani.

„A furnizat alianței informații valoroase cu privire la atacul cu rachete al Iranului”

În 2020, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că sistemul a furnizat alianței informații valoroase cu privire la atacul cu rachete al Iranului asupra bazelor americane din Irak.

„EPAA s-a dovedit a fi foarte util în anumite situații. Situații în care informațiile corecte sunt esențiale pentru planificarea acțiunilor ulterioare. Este un exemplu de interoperabilitate.

Și alte țări, precum Danemarca, Germania și Țările de Jos, au contribuit la avansarea proiectului. EPAA ste un exemplu de cooperare între Europa, SUA și alte țări, cum ar fi Turcia, pentru a-i proteja pe europeni de potențiale amenințări cu rachete.”, declara Jens Stoltenberg în urmă cu 2 ani.

Rusia critică dur scutul de la Deveselu

După activarea scutului de la Deveselu, Statele Unite  a provocat furia Kremlinului, care consideră și astăzi că principalul obiectiv al scutului este de a slăbi propriile capacități nucleare strategice.

„Încă de la începutul întregii povești, am spus că, potrivit opiniei experților noștri, suntem convinși că desfășurarea sistemului de apărare antirachetă este cu adevărat o amenințare la adresa securității Rusiei.

Rusia ia deja măsuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate”, declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Și astăzi, ca și atunci, odată cu invadarea Ucrainei, Kremlinul a readus în discuție instalația de la Deveselu. Si de această dată au cerut Statelor Unite și NATO dezactivarea acestuia.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Evită floarea în borcanele cu murături. Multe gospodine fac o mare greșeală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro