12 mai 2022 | 14:45

Detalii neștiute despre scutul antirachetă de la Deveselu. Ce se află de fapt aici

Diverse
Detalii neștiute despre scutul antirachetă de la Deveselu. Ce se află de fapt aici
Scutul antirachetă de la Deveselu „conceput pentru a proteja Europa împotriva rachetelor balistice”

În urmă cu 6 ani, SUA activa stația de apărare antirachetă terestră în România. Scutul antirachetă de la Devesul face parte dintr-un scut european mai mare. Au existat mari controverse în jurul acestei instalații. Cei mai vehemenți anti-scut au fost rușii, prin vocea lui Vladimir Putin. Instalația era construită în urma unui acord între cele două  guverne. Prin „Parteneriatul Strategic” cu România și dezvoltarea în continuare a acestuia, Statele Unite recunoșteau că un pilon foarte important al relației dintre cele două state era acest scut de la Deveselu. De cealaltă parte, NATO, implicat în proiect, își întărea flancul stâng de apărare.

Scutul antirachetă de la Deveselu și „Parteneriatul Strategic” dintre SUA și România

La 9 august 2019, NATO a declarat că situl său Aegis Ashore de la Deveselu, a finalizat un proces de modernizare de trei luni. Menirea acestui scut este pentru a se asigura că zona este în continuare protejată împotriva oricăror potențiale atacuri.

Armata americană a decis să desfășoare una dintre cele șapte baterii de interceptare a rachetelor de apărare la mare altitudine THAAD (Terminal High-Altitude Area-Defense). Unitatea THAAD se afla sub controlul operațional al NATO și sub controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.

Se spune că este în conformitate cu sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. De asemenea, NATO a ținut să pună accentul pe faptul că scutul de la Deveslu, este un sistem pur defensiv.

La începutul aceluiași an, armata americană a achiziționat aproximativ 200 de rachete THAAD pentru cele șapte baterii și aproximativ 40 de lansatoare.

Agenția americană de apărare antirachetă descrie THAAD ca fiind un „element terestru capabil să doboare o rachetă balistică atât în interiorul, cât și chiar în afara atmosferei”.

Armata SUA gestionează, de asemenea, baterii THAAD către insula Guam, Coreea de Sud și, recent, Israel. Conform declarațiilor înalților oficiali americani și NATO, scutul de la Deveselu deține radare și interceptoare de rachete SM-3. Odată lansat, sistemul a fost integrat în scutul antirachetă al NATO.

„Singurul lucru pe care îl avem în ceea ce privește capacitățile este capacitatea de a lansa interceptoare SM-3 Block IB împotriva rachetelor balistice care vin dinspre Iran”, declara comandantul John Fitzpatrick în urmă cu 3 ani.

Ce reprezintă sistemul Aegis Ashore

Aegis Ashore este o variantă terestră a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (BMD) Aegis pe mare. Aegis Ashore împărtășește componente ale versiunii de pe navă, inclusiv radarul Aegis AN/SPY-1.

Aegis Ashore deține sisteme de comandă, control și comunicații, sisteme de calculatoare și informații (C4I). Sistemul Aegis mai este compus și din sisteme de lansare verticală MK-41, procesoare de calculator, sisteme de afișare. Tot la scutul de la Deveselu sunt și surse de alimentare și variante de rachete interceptoare Raytheon SM-3.

Agenția de Apărare Antirachetă, prin intermediul NATO, operează amplasamente Aegis Ashore în Polonia și România. Aceste situri sunt concepute pentru a ajuta la apărarea Europei, precum și a Statelor Unite, în cazul unor atacuri limitate cu rachete, fiind vorba de potențiale amenințări din afara zonei euro-atlantice.

În 2010, România, care a aderat la NATO în 2004, a fost de acord să găzduiască rachetele SM-3 începând cu 2015 la Deveselu. Operațiunile pe amplasamentul românesc au început în 2016.

Cele două situri, din Polonia și România, fac parte din programul European Phased Adaptive Approach (EPAA), anunțat în 2009, prin care SUA contribuie, prin intermediul NATO, la dezvoltarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Scutul antirachetă de la Deveselu „conceput pentru a proteja Europa împotriva rachetelor balistice”

Statele Unite au finalizat construcția sitului Aegis Ashore de la Deveselu, ca parte a celei de-a doua faze a abordării adaptive în etape. Situl este echipat cu un radar terestru Aegis SPY-1 și 12 tuburi de rachetă pentru racheta interceptoare Standard Missile-3 (SM-3) Block IB.

„SM-3 Block IB are capacități suplimentare în comparație cu versiunile SM-3. Noul sistem are capacități de identificare și urmărire a obiectelor în timpul zborului.

Interceptorul se va apăra împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă. Dar și împotriva celor cu rază medie de acțiune. Are o capacitate limitată împotriva rachetelor cu rază intermediară de acțiune.”, spun oficialii americani.

„A furnizat alianței informații valoroase cu privire la atacul cu rachete al Iranului”

În 2020, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că sistemul a furnizat alianței informații valoroase cu privire la atacul cu rachete al Iranului asupra bazelor americane din Irak.

„EPAA s-a dovedit a fi foarte util în anumite situații. Situații în care informațiile corecte sunt esențiale pentru planificarea acțiunilor ulterioare. Este un exemplu de interoperabilitate.

Și alte țări, precum Danemarca, Germania și Țările de Jos, au contribuit la avansarea proiectului. EPAA ste un exemplu de cooperare între Europa, SUA și alte țări, cum ar fi Turcia, pentru a-i proteja pe europeni de potențiale amenințări cu rachete.”, declara Jens Stoltenberg în urmă cu 2 ani.

Rusia critică dur scutul de la Deveselu

După activarea scutului de la Deveselu, Statele Unite  a provocat furia Kremlinului, care consideră și astăzi că principalul obiectiv al scutului este de a slăbi propriile capacități nucleare strategice.

„Încă de la începutul întregii povești, am spus că, potrivit opiniei experților noștri, suntem convinși că desfășurarea sistemului de apărare antirachetă este cu adevărat o amenințare la adresa securității Rusiei.

Rusia ia deja măsuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate”, declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Și astăzi, ca și atunci, odată cu invadarea Ucrainei, Kremlinul a readus în discuție instalația de la Deveselu. Si de această dată au cerut Statelor Unite și NATO dezactivarea acestuia.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro