În cursul dimineții de vineri, ministrul Apărării Naţionale a ținut un discurs emoționant în care a prezentat eroismul și sacrificiile pe care meseria de militar le presupune. Astfel, Vasile Dîncu a creat un moment istoric în cadrul ceremoniei Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală, explicând tot ce presupune această meserie, dar și ce valoare ar trebui să aibă, de fapt, salariul unui militar.
Cu ocazia sărbătorii Imnului Național al României, Vasile Dîncu a vorbit despre perioada grea pe care o traversează întreaga lume, în contextul războiului desfășurat în Ucraina. Acum, mai mult ca niciodată, importanța militarilor din toată lumea a căpătat o altă valoare, ei reprezentând stâlpul rezistenței și securității fiecărui popor în parte.
Mai mult, ministrul Apărării Naționale a subliniat că pensiile militare nu sunt speciale, așa cum sunt considerate de majoritatea românilor, iar această meserie, mai presus de oricare alta, are în contract propria viață.
„Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor, de salarii şi locuri de muncă decente pentru ei şi pentru familiile lor, vor înţelege că pensiile militare nu sunt pensii speciale şi că fac parte din modalitatea prin care ţara se pregăteşte pentru ce este mai rău într-o anumită situaţie.
Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa”, a spus ministrul.
Vasile Dîncu a ținut să precizeze că meseria de militar este diferită de orice altă slujbă, fiind implicat riscul propriei vieți. Datorită acestui prejudiciu imens, angajații din domeniul Apărării ar trebui să aibă un statut diferit de orice alt angajat, atrâgând atenția că, în acest moment, un militar este echivalat cu un muncitor necalificat.
„La dumneavoastră scrie în contract «cu preţul vieţii». Nu scrie în niciun alt contract al nostru, ale celorlalţi din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp şi oamenii vor înţelege că un soldat profesionist nu poate fi echivalat – aşa cum este în momentul acesta echivalat – cu un muncitor necalificat, aşa cum se întâmplă în acest moment în echivalenţa cu funcţii civile. Toate aceste lucruri le vom schimba”, a adăugat ministrul.
Profitând de tensiunile existente în contextul pericolului războiului, Vasile Dîncu susține că ataşamentul faţă de Armata Română trebuie să fie dovedit cu fapte, nu doar la nivel declarativ.
„Este clar că în scurt timp şi românii, şi politicienii, şi responsabilii cu dezvoltarea României, şi opinia publică vor înţelege că nu este destul să ai încredere în Armată atunci când eşti întrebat în sondaje, că pentru a avea o apărare care să te pună sub o umbrelă adevărată de securitate, care să te ajute ca naţiune să te dezvolţi este nevoie să faci sacrificii”, a concluzionat el.