Liderul pieței asigurărilor din România, fără autorizație de funcționare. Urmează falimentul?!
ASF – Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis retragerea de funcționare și constatarea insolvenței pentru cel mai mare asigurator din țară din ultimii trei ani, cu peste 3 milioane de contracte, urmând să ceară deschiderea procedurii de faliment.
Liderul pieței asigurărilor din România, fără autorizație de funcționare
Într-un comunicat al ASF se arată următoarele:
”ASF aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care City Insurance va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile legale, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia ASF nr. 714/2021, respectiv Decizia ASF nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată. În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, constatarea stării de insolvență a societății și promovarea de către ASF a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății”.
De cine este controlată City Insurance
Instituția a reamintit că s-au stabilit în sarcina City Insurance transmiterea spre aprobare către ASF a unui Plan de finanțare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, ca să se stabilească nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, în așa fel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.
”Prin Decizia nr. 724/04.06.2021, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator temporar în vederea înlocuirii conducerii City Insurance, în scopul restabilirii situației financiare a asigurătorului și pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității asigurătorului.
Termenul ce decurge din Decizia ASF nr. 714/03.06.2021 pentru restabilirea MCR a fost data de 04.09.2021 (respectiv prima zi lucrătoare 06.09.2021). Totodată, cu începere de la data de 05.04.2021, ASF a sesizat Ministerul Public, dar și alte autorități ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A”, s-a mai spus în comunicat.
De menționat este că City Insurance este controlată de Vivendi International SRL – 85,23%, Nicolae Mușat – 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91%, dar și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier, Adrian Năstase.