La scurt timp după împlinirea unui an de la primul atac al armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, Europa pare un butoi de pulbere pe cale să explodeze. Un important lider susține că lumea se pregătește pentru al Treilea Război Mondial.
S-a împlinit un an de la debutul conflictului militar din Ucraina. Pacea este un scenariu ce pare imposibil de transformat în realitate, iar tensiunile politice din Europa au atins cote îngrijorătoare, punctează un lider european.
Vineri, premierul ungar Viktor Orban a declarat, în cadrul unui interviu, că războiul din Ucraina riscă să se transforme în al Treilea Război Mondial. Premierul a enumerat câteva dintre „greșelile” din ultimul an ce au dus la această situație.
„Lumea nu a fost niciodată atât de aproape”, a spus Orbán, de „un război local” care se poate transforma într-un „război mondial”.
Cu toate că nu a oferit nicio dovadă, premierul de la Budapesta a susținut că aliații Kievului ar putea trimite trupe în ajutorul Ucrainei, acuzându-i pe liderii guvernelor occidentale că promovează un conflict din cauza intereselor economice.
„Suntem foarte aproape, după părerea mea, ca această ofertă să fie pusă pe masă, ca o propunere serioasă pentru ca aliații – soldații țărilor aliate cu Ucraina – să treacă și ei granița”, a spus premierul maghiar.
În cadrul aceluiași interviu, Viktor Orban a punctat că, în trecut, politica europeană nu era influențată de SUA, însă acest lucru s-ar fi schimbat odată cu războiul din Ucraina. În prezent, spune premierul maghiar, SUA conduce o „coaliție pro-război” în spatele țarii invadate de Rusia.
„Americanii îi susţin pe ucraineni care luptă eroic, ceea ce nu scade valoarea eroismului ucrainenilor, dar adevărul este că Ucraina nu poate continua să lupte decât atât timp cât SUA spun da”, a afirmat şeful guvernului de la Budapesta.
Vineri seara, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că au avut loc discuții cu premierul Finlandei şi cu ministrul apărării din Norvegia cu privire la antrenarea piloților ucraineni.
„Am discutat măsuri suplimentare pe care le putem lua împreună cu Norvegia pentru ca această primăvară să fie un succes atât pentru apărarea ucraineană, cât şi pentru perspectivele securităţii paneuropene”, a afirmat Zelenski.
„În general, am obţinut o relaţie extrem de puternică cu Norvegia în multe domenii. Acest lucru se referă, de asemenea, la arme: datorită Norvegiei, ne-am consolidat apărarea aeriană, artileria şi alte tipuri de trupe. De asemenea, Norvegia a lansat un program de sprijin bugetar pe termen lung pentru Ucraina – 7 miliarde de dolari pentru cinci ani – care poate şi ar trebui să devină un exemplu pentru ceilalţi parteneri ai noştri”, a punctat Zelenski.