Dacă anul trecut, odată cu invazia Ucrainei la 24 februarie, Republica Moldova nu era considerată a fi o țintă a liderului de la Kremlin, noile demersuri anunțate de Vladimir Putin au schimbat cu totul ecuația și starea de fapt a țării vecine. Maia Sandu are mari probleme în aceste zile, datorită mitingurilor de la Chișinău, susținute de pro-ruși, iar zvonurile privind destabilizarea par a deveni o realitate greu de gestionat de conducerea pro-europeană din Republica Moldova. O întrebare pertinentă, la care a răspuns istoricul Adrian Cioroianu, este „Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova dacă Putin câştigă războiul din Ucraina?”, iar răspunsul, mai în glumă, mai în serios, poate trage un semnal de alarmă.
Înainte de orice trebuie să reamintim faptul că, după terminarea războiului, teritoriile de astăzi ale Republicii Moldova intrau ca parte integrantă în imperiul rus construit de Lenin și Stalin, iar influența bolșevică, chiar dacă azi vorbim de un stat democrat aparent, și cu viziuni pro-europene, nu a dispărut, iar ca dovadă stau recentele mitinguri pro-ruse de pe străzile capitalei moldovene, Chișinău.
Pe 24 februarie s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei în Ucraina, iar pe măsură ce se apropia aniversarea de un an de la invazia Rusiei în Ucraina, atenția se îndrepta spre Moldova, aflată la granița de vest a acesteia.
Guvernul Moldovei s-a prăbușit cu câteva zile înainte ca președintele țării să declare că rapoartele serviciilor de informații au descoperit planuri rusești de a organiza o lovitură de stat, iar țara fără ieșire la mare, și una dintre cele mai sărace din Europa, a suferit luni de tulburări politice și economice pe fondul războiului, inclusiv în cadrul statului separatist pro-rus Transnistria.
La doar câteva zile înainte de data de 24 februarie, Președinta Maia Sandu acuza Rusia că a pus la cale o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul său proeuropean cu ajutorul unor sabotori străini.
Sandu a declarat că autoritățile au confirmat acuzațiile exprimate pentru prima dată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avertizat că agențiile sale de informații au descoperit „un plan detaliat al Rusiei pentru a submina situația politică din Moldova”.
Vezi și: Ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete. Totul pare desprins din perioada URSS
Analiștii au declarat că este foarte posibil ca Moscova să se folosească de Moldova, și de grupurile separatiste din statul separatist pro-rus Transnistria, pentru a semăna discordie și a dezarma Ucraina de pe un nou front, înainte de aniversarea de un an a războiului.
„Rușii au creat o inversare a ceea ce au făcut anul trecut în Belarus, aducând Moldova și Transnistria în amestec dinspre sud”, declară analiștii politici, referindu-se la acumularea de tancuri de-a lungul graniței de nord a Ucrainei înainte de invazia acesteia. Până acum, forțele de apărare ucrainene și aliații occidentali au estimat că ofensiva reînnoită a Rusiei se va concentra în estul țării.
În acest context, istoricul Adrian Cioroianu a răspuns la această întrebare vitală, am putea spune, cel puțin pentru statul vecin, și anume „Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova dacă Putin câştigă războiul din Ucraina?”
„Dacă este să ne punem în pielea tuturor actorilor, este în egală măsură ca astfel de destabilizări să le facă în aceeași măsură și transnistrenii și ucrainenii. Să vă spun ceva: să nu ne așteptăm că o să se modifice granițele de est ale Ucrainei și cele de vest să rămână la fel.
Dacă deschizi cutia Pandorei, îți iei ce vrei tu? Deocamdată, oricât ar suna de paradoxal, Moldova a fost ferită de rezistența ucraineană. Nu știm ce s-ar fi întâmplat dacă treceau prin Ucraina ca prin brânză.
În condiții de război, fiecare tabără încearcă să-și maximizeze sfera de influență.”, declară istoricul Adrian Cioroianu, la podcastul „România lui Cristache”, conform capital.ro.
Contextual, istoricul Adrian Cioroianu a mers mai departe cu logica declarațiilor, speculând care ar fi următorul pas pe care Vladimir Putin l-ar face, acesta spunând că nu ar avea nici o problemă reală în a ocupa mult mai repede Republica Moldova decât ce se întâmplă cu Ucraina, iar una din aceste consecințe ar fi telefonul pe care liderul rus l-ar primi imediat:
„În Moldova, dacă Ucraina ar fi căzut, Maia Sandu nu ar fi avut o viață comodă. Dacă ar intra în Republica Moldova, cred că Xi Jinping l-ar suna pe Putin să-l întrebe ce face”, a mai punctat Adrian Cioroianu.
Într-o anume proporție, cel puțin în ceea ce privește Republica Moldova, istoria pare a se repeta, având în vedere că, de exemplu, în 1992 au avut parte de războiul din Transnistria, în 2008 de războiul din Georgia, în Donbas și de anexarea Crimeei în 2014, iar din 24 februarie toată lumea a asistat la invazia Rusiei într-un stat suveran și independent, Ucraina.
„Această agresiune marchează începutul sfârșitului ordinii mondiale așa cum am cunoscut-o până acum.”, scrie Dorina Baltag despre implicațiile potențiale pentru Moldova, unde prezența trupelor rusești în regiunea separatistă Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales după ce pe 22 februarie Vladimir Putin anula decretul prin care recunoaște suveranitatea Republicii Moldova în soluționarea problemelor din statul separatist.