Culmea absurdului: un liceu din România are 33 de centrale termice

Culmea absurdului: un liceu din România are 33 de centrale termice

O situație cel puțin bizară a ieșit la iveală la un liceu din Galați. Se pare că școala a achiziționat 33 de centrale termice, pentru a asigura încălzirea clădirii. Ce explicație oferă conducerea liceului.

Mai mult, cele 33 de centrale de apartament, care au fost montate la Liceul Tehnologic de Marină din Galaţi, au fost cumpărate din banii de la bugetul local. Prețul achizițiilor, care ridică nenumărate semne de întrebare s-a ridicat la 1,5 milioane de lei fără TVA. Achiziţia celor 33 de centrale s-a făcut în baza unui contract încheiat între Primărie şi o firmă privată.

Au fost montate 28 de cazane, complet utilate, pentru a putea fi puse în funcțiune cu o capacitate de 120 KW și 5 cazane cu o capacitate de 100 KW. Deşi în unitatea de învaţamânt exista 33 de centrale, în prezent funcţioneaza doar cinci.

Însă, conform specialiștilor centralele ar fi putut astfel cu uşuruinţă să încălzească nici mai mult nici mai puţin decât trei scări ale unui bloc cu zece etaje.

„Funcționează doar cinci pentru că este cald afară. În momentul în care temperatura scade, ele încep să funcţioneze. (Rep.: Le-aţi folosit până acum pe toate cele 33?) Nu cred, nu”, a declarat Antoaneta Costea, directorul Liceului de Marină.

În timp ce directoarea liceului spune ca în prezent sunt în funcţiune cinci centrale, administratorul are o altă variantă.

„Acum funcţionează trei, dar temperatura de afară o vedeţi. Cel mai mult au mers 12 atunci când a fost foarte frig Părerea mea că nu sunt multe şi o să vă spun de ce. Deja apar mici probleme din cauza gazului, a apei, scade presiunea şi atunci unele dintre ele nu poţi să le foloseşti. Deci nu sunt defecte mari, dar nu poţi să umbli la ele atuci, au picat şi ţie îţi trebuie căldură”, a declarat Gheorghe Vâlcu, administratorul Liceului de Marină.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi încearcă să justifice achiziţia prin suprafaţa mare de încalzit, 4.829 metri pătrați. Mai mult, autorităţile susţin că volumul de aer care trebuie încălzit este de peste 100.000 metri cubi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI