Autoritățile dintr-o țară europeană au decis să acorde acces liber cetățenilor români care vor să meargă acolo să muncească. Clauza de salvgardare va fi ridicată la 1 iunie, atât pentru români, cât și pentru bulgari.
Elveția este o țară care nu este membră a Uniunii Europene, deși are multe acorduri de colaborare economică și socială cu blocul comunitar. Până de curând, această țară nu prevedea drepturi depline pentru cetățenii din România și Bulgaria.
Consiliul Federal din Elveția a decis, însă, să renunța la o clauză de salvgardare.
Anunțul referitor la decizia luată de Elveția a fost anunțat, pe Twitter, de ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.
„Salut decizia Consiliului Federal din Elveţia de a acorda libera circulaţie cetăţenilor români de la 1 iunie 2019. Încetează astfel clauza de salvgardare care limita acest drept pentru cetăţenii români şi bulgari. Decizia este una firească, asigurând drepturi egale cetăţenilor UE”
George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene
Clauza de salvgardare aplicabilă cetățenilor din România și Bulgaria fusese prelungită cu un an în aprilie 2018. Astfel, ea expiră la data de 31 mai, fără a mai putea fi reînnoită. Această prevedere e cuprinsă în Protocolul II al Acordului UE – Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.
Românii și bulgarii aveau și în trecut drepturi în Elveția, cele prevăzute de diverse acorduri, dar ele nu erau depline. Perioada de menținere a restricțiilor pe piața muncii, de exemplu, s-a încheiat la 31 mai 2016.
Atunci, Elveţia a liberalizat circulaţia lucrătorilor români şi bulgari și, potrivit datelor, în perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B” pentru cetățenii români și bulgari, cifra care depășește pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise. Așadar, restricțiile au fost introduse.
Salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 – 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri se obțin în industria farmaceutică – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, domenii în care se câștigă peste 9.000 de franci pe lună, potrivit Incont.
Salariile sunt însă adaptate costurilor vieții, iar nivelul acestora este extrem de ridicat în Elveția.