Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net a crescut în luna martie din 2019 cu 13,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (la 3.075 de lei). Au crescut, însă, și prețurile, iar în aceste condiții creșterea reală a fost de 9,3%.
Ritmul este mai scăzut decât în luna februarie, când câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 17,9% față de aceeași lună din 2018, iar creșterea reală a fost de 13,6% (ritm mai scăzut decât în luna ianuarie). Se observă, astfel, că salariile nu au crescut în ritmul alert anunțat de Guvernul României, care s-a lăudat în repetate rânduri că aprobat majorări.
Câștigul salarial mediu nominal net cu cea mai mare valoare s-a înregistrat în domeniul IT (7.491 de lei), iar cele mai mici au fost în domeniul hotelurilor și al restaurantelor (1.752 de lei).
Și totuși, de ce se laudă Guvernul României că a majorat salariile? Pentru că, spre deosebire de luna februarie, în martie nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale, cum ar fi cele trimestriale, cele anuale, al 13-lea salariu, primele de Paște sau cele de performanță. A mai fost vorba și despre drepturi în natură, ajutoare bănești și bilete de valoare.
Cele mai mari avansuri s-au dat în domeniul fabricării produselor din tututn (67,8%) și în cel al fabricării băuturilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (12 – 24%).
Singurul domeniu în care câștigul salarial mediu net a scăzut față de luna precedentă a fost cel al extracției minereurilor metalifere (-0.9%).
Bugetarii s-au bucurat, în schimb, de măriri de salariu (3% în învățământ, 1,4% în sănătate și asistență socială și 0,5% în administrația publică).