14 mai 2019 | 10:58

De ce nu au crescut, de fapt, salariile românilor. Politica inutilă a Guvernului

Știri generale
De ce nu au crescut, de fapt, salariile românilor. Politica inutilă a Guvernului
Guvernul se laudă că a majorat salariile

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net a crescut în luna martie din 2019 cu 13,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (la 3.075 de lei). Au crescut, însă, și prețurile, iar în aceste condiții creșterea reală a fost de 9,3%.

Ritmul este mai scăzut decât în luna februarie, când câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 17,9% față de aceeași lună din 2018, iar creșterea reală a fost de 13,6% (ritm mai scăzut decât în luna ianuarie). Se observă, astfel, că salariile nu au crescut în ritmul alert anunțat de Guvernul României, care s-a lăudat în repetate rânduri că aprobat majorări.

Câștigul salarial mediu nominal net cu cea mai mare valoare s-a înregistrat în domeniul IT (7.491 de lei), iar cele mai mici au fost în domeniul hotelurilor și al restaurantelor (1.752 de lei).

De ce se laudă Guvernul că a majorat salariile

Și totuși, de ce se laudă Guvernul României că a majorat salariile? Pentru că, spre deosebire de luna februarie, în martie nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale, cum ar fi cele trimestriale, cele anuale, al 13-lea salariu, primele de Paște sau cele de performanță. A mai fost vorba și despre drepturi în natură, ajutoare bănești și bilete de valoare.

Cele mai mari avansuri s-au dat în domeniul fabricării produselor din tututn (67,8%) și în cel al fabricării băuturilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (12 – 24%).

Singurul domeniu în care câștigul salarial mediu net a scăzut față de luna precedentă a fost cel al extracției minereurilor metalifere (-0.9%).

Bugetarii s-au bucurat, în schimb, de măriri de salariu (3% în învățământ, 1,4% în sănătate și asistență socială și 0,5% în administrația publică).

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro