Lia Olguța Vasilescu a lansat o nouă serie de atacuri la adresa Guvernului condus de Ludovic Orban, după ce Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de lege pentru aprobarea unor plafoane fiscal-bugetare pe anul 2020, în care se precizează că datoria guvernamentală va ajunge la 45% din PIB.
„Ceeeeeee???? Datoria publică va crește la 45 la sută????? Care ziceai că împrumută PSD și o să plătească și nepoții???? Când noi am scăzut datoria publică de la 37 la 35 la sută? Te uiți în oglindă și îți dai palme văzând acum că și strănepoții tăi vor plăti datoria ăstora, în condițiile în care nu vă cresc nici pensiile, nici salariile și nici nu va trece vreo autostradă pe lângă curte????”, este mesajul postat de fostul ministru al Muncii pe contul personal de Facebook.
Reacția Liei Olguța Vasilescu a venit după ce Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de lege pentru aprobarea unor plafoane fiscal-bugetare pe anul 2020. Documentul prevede că în anul 2020 datoria guvernamentală va ajunge la 45% din PIB.
„Pentru anul 2020, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 45%, luând în considerare eventualele evoluţii sub aşteptări atât ale indicatorilor macroeconomici, cât şi ale pieţelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2020”, se arată în propunerea de act normativ.
În 2020, deficitul bugetar cash este estimat la 3,6% din PIB, iar cheltuielile de personal sunt estimate la 9,7% din PIB. Pentru 2021, guvernul estimează un deficit de 3,34% din PIB şi cheltuieli de personal de 9,4% din PIB.
„Mediul extern, în special pentru zona Euro, vizează pentru anul 2020 o dinamică economică similară celei din 2019, ceea ce reprezintă un stimul moderat pentru exporturile româneşti. Evoluţia nefavorabilă a industriei din anul 2019 a afectat sectoarele integrate în lanţurile europene de producţie şi se înregistrează nu doar o scădere a producţiei, cât şi a numărului de angajaţi în industrie inclusiv în Romania unde, însă, această evoluţie a fost mai mult decât compensată de creşterile din servicii şi construcţii. Toate aceste elemente confirmă necesitatea menţinerii echilibrelor economice interne în limite adecvate, dar şi a diminuării incertitudinii asociate politicilor implementat”, prevede proiectul.