Având în vedere că prețurile au explodat în ultima vreme, devine din ce în ce mai dificil să găsești legume proaspete, gustoase și mai ales la un preț bun pe rafurile magazinelor, în special primăvara. Partea bună este că o mare parte dintre ele pot fi cultivate acasă, în grădină, balcon sau chiar pe pervaz. Iată câteva legume și ierburi care pot fi primii locuitori ai grădinii tale de dimensiuni mici.
Dacă vrei să mănânci sănătos și să nu mai treci pe la raionul de legume-fructe din supermarket, atunci ai putea lua în calcul să cultivi legumele și ierburile preferate chiar la tine acasă. Iată câteva exemple care nu necesită o îngrijire sofisticată:
Ardeiul gras
Ardeiul gras este destul de nepretențios, ceea ce îl face ideal pentru o grădină de pervaz. Totuși, este important să optezi pentru acele soiuri care sunt potrivite pentru cultivarea acasă. Chiar și ardeii iuți cresc bine și acasă, putând fi folosiți la diverse preparate thailandeze sau mexicane.
Roșiile
Cultivarea roșiilor în spații strâmte este un pic mai dificilă decât cultivarea altor legume, însă nu imposibilă. În plus, rezultatul merită efortul. Când vine vorba despre cultivarea acasă, roșiile din soiurile pitice și de coacere timpurie sunt cele mai potrivite. Roșiile trebuie udate regulat, dar moderat, iar în sezonul rece au nevoie să li se asigure căldură și lumină suplimentară.
Castraveții
Castraveții din soiurile hibride autopolenizate cresc cel mai bine pe un balcon sau pe pervaz. Îi poți găsi cu ușurință după pictograma F1 de pe pachetul de semințe. Pentru a face o alegere inspirată, asigură-te că citești recenziile grădinarilor înainte de a cumpăra semințele. Astfel, poți evita posibilele probleme ce țin de cultivarea unei legume.
Citește și: Legumele care pot fi plantate o singură dată, dar recoltate mai mulți ani. Ce să pui în curtea ta
Morcovul
Morcovii din soiuri mini se dezvoltă excelent în interior și nu necesită mult spațiu. Prin urmare, pot fi puși chiar în recipiente sau lăzi mici. De precizat însă că pământul pentru cultivarea morcovilor acasă trebuie să fie bine drenat și ușor, ca oxigenul să poată pătrunde cu ușurință în el.
Ceapa verde
Ceapa verde se cultivă acasă de când lumea și pământul, procesul fiind unul cât se poate de simplu. Important este să alegi bulbul potrivit pentru a-l planta. Acesta trebuie să fie rotund sau oval, mic, ferm și fără putregai. După plantare, ceapa trebuie pusă într-o cameră răcoroasă, în care nu pătrunde lumina, pentru o perioadă de timp pentru a forma sistemul radicular.
Menta
Menta este cultivată mai bine din butași decât din semințe, la fel cum se întâmplă și în cazul busuiocului (o altă plată ușor de cultivat acasă). De menționat că menta nu trebuie plantată împreună cu alte plante și are nevoie să fie plasată în lumina directă a soarelui. Când temperaturile sunt scăzute, ea are nevoie de puțină evidențiere. De asemenea, va trebui pulverizată și nu udată.