Leguma săracă în calorii care e aur pentru sănătate, de fapt. Toți românii trebuie să o consume iarna

Leguma săracă în calorii care e aur pentru sănătate, de fapt. Toți românii trebuie să o consume iarna
Leguma săracă în calorii, dar foarte bogată în nutrienţi. Ar trebui consumată cât mai des

În plină iarnă, medicii recomandă românilor să consume cât mai multe alimente bogate în nutrienţi pentru a-şi întări imunitatea. Mihaela Bilic, celebra specialistă în nutriţie, îţi spune care este leguma săracă în calorii, dar care e aur pentru sănătate, de fapt.

Leguma săracă în calorii, dar bogată în nutrienţi

În sezonul rece, organismul are nevoie de mai multe vitamine şi minerale, motiv pentru care specialiştii recomandă să consumăm alimente bogate în nutrienţi. Astfel, corpul va fi protejat de posibile infecţii şi boli. Medicul Mihaela Bilic dă un exemplu al unui astfel de produs: ciuperca este o legumă săracă în calorii, dar care e considerată aur pentru sănătate.

Este important de precizat că acestea au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene, motiv pentru care au fost utilizate mii de ani de către “vindecători”

“Ştiţi vorba aceea care spune “creșţi ca o ciupercă după ploaie”? E similară cu modelul de creștere al lui Făt-Frumos. La fiecare 24 ore ciupercile chiar își dublează volumul. Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu responsabilă pentru senzația de wow- curcubeu în cerul gurii.

Plusuri:

  • produs eminamente dietetic, cu peste 90% apă
  • multe fibre și puțâne calorii (10cal/100g)
  • bogate în minerale, mai ales potasiu (efect diuretic) și seleniu
  • ciupercile au concentrația maximă de vitamine B din regnul vegetal – 100g acoperă 30-40% din doză zilnică de viţ. B3 și B5.

Minusuri:

  • conțîn doar 3-4% proteine, față de 20-24% în carne
  • pot da indigestie”, a scris nutriţionistul, pe Instagram.

Care este porţia corectă de ciuperci

După ce a vorbit despre proprietăţile ciupercilor, Mihaela Bilic a dorit a explice românilor ce cantitate din această legumă este indicat să consumăm. Deşi există un număr uriaş de soiuri, doar 100.000 sunt comestibile. Cele mai folosite în România sunt Champignon, Pleurotus şi Hribii, iar faptul că se gătesc foarte uşor le-a adus o mare popularitate. Ele pot fi consumate fierte, pe grătar, la cuptor sau chiar crude, în salate.

“Porția corectă: cât și cum vă plac (inclusiv crude), cu condiția să fiți atenți la cantitatea de grăsime adăugată- ciupercile absorb uleiul precum un burete. P. S. Ciupercile nu se spală, e suficient să le curățați de coaja subțire care le acoperă”, a mai scris Mihaela Bilic.

Aşadar, data viitoare când mergi la cumpărături nu uita să pui în coş şi aromatele ciuperci. Pe lângă gustul lor, te vei putea bucura şi de o sumedenie de vitamine şi nutrienţi.

Urmăriți Playtech.ro și pe