Multe gospodine își doresc să facă totul perfect pentru cei dragi din familie, dar cu toate astea unele dintre ele nu reușesc să uite de câteva obiceiuri deloc fericite învățate de-a lungul anilor de la mame sau bunici. Specialiștii recomandă ca acestea să nu reîncălzească niciodată o anumită legumă pentru că devine periculoasă pentru corp. Iată despre ce aliment este vorba! Este des folosit în ciorbă sau supe creme.
Legumele și fructele au un rol foarte important în alimentația noastră. Acesta sunt pline de vitamine și nutrienți și foarte benefice organismului. Puțini știu însă că pot deveni dușmanul sănătății dacă nu sunt pregătite corespunzător. Toate gospodinele trebuie să țină cont de modul lor de consum atunci când le pregătesc pentru cei dragi.
Mai exact, experții au subliniat că anumite legume pot să devină toxice și chiar să provoace boli grave în anumite circumstanțe. Cea care este în prim-plan și este des folosită de doamne în preparatele tradiționale românești, mai ales în ciorbă, este țelina.
Ea face parte din familia rădăcinoaselor și poate avea multiple beneficii pentru organism, fiind bogată în vitamine. Cu toate astea, ea poate să devină toxică în momentul în care este reîncălzită, lucru care se întâmplă des în bucătăria multor români.
Majoritatea doamnelor fac o oală mare de ciorbă care este consumată în două sau trei zile, în funcție de numărul persoanelor de la masă. Desigur că pentru a fi servită ca la carte trebuie să fie încălzită din nou. Află că este nevoie să eviți acest lucru pentru că țelina are un conținut ridicat de nitrați, iar în momentul în care este reîncălzită cantitatea de nitrați este eliberată.
Aceștia pot crește riscul dezvoltării unor boli grave, iar printre afecțiunile menționate de experți se află și: hipertensiunea, intoxicația alimentară și disfuncții ale sistemului circulator. Mai mult decât atât, ea devine toxică și pe timpul verii, atunci când ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate.
Consumul ei în sezonul cald poate provoca alergii din cauza unei substanțe numite bergapten, care provoacă reacții anafilactice. O atenționare specială în această privință este adusă mai ales în cazul femeilor însărcinate.
Concret, consumul de țelină în cantități mari nu le este recomandat pentru că reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali. Specialiștii recomandă ca ciorba făcută în casă să ajungă doar pentru porțiile consumate într-o singură zi pentru ca preparatul să nu aibă nevoie de o altă gătire.