Românii care stau la curte obișnuiesc să crească păsări, din dorința de a avea carne bio și ouă proaspete de mâncare. De cele mai multe ori, gospodinele hrănesc găinile cu urluială, acele boabe de cereale măcinate mare, sau obișnuiesc să le dea anumite legume crude pe care nu le mai folosesc în bucătărie. Multe nu știu ce mare greșeală fac, de fapt.
O anumită legumă crudă nu trebuie aruncată la găini, pentru că le faci mai mult rău decât bine. În acest articol îți vom explica motivul și ce alternativă ai la îndemână.
Este vorba despre cartoful crud. Deși această legumă (inclusiv coaja sa) conține 1,8% proteine, 0,1% grăsimi și aproape 20% carbohidrați, dintre care 14% amidon, reprezentând cea mai mare parte a substanței uscate, nu este indicată pentru păsările pe care le ai în curte.
Este adevărat că barabulele conțin vitamine din grupa B, E și C, potasiu, mult calciu și fosfor, însă, din cauza conținutului ridicat de amidon, cartofii cruzi sunt greu de digerat de găini.
În legumele proaspete și în culturile rădăcinoase, gramajul de vitamine este mult mai mare decât după tratamentul termic. Prin urmare, apare o întrebare rezonabilă: sunt benefici cartofii cruzi pentru găini? Răspunsul te va surprinde.
Un mic adaos de cartofi cruzi dați prin răzătoare (nu mai mult de 10-15 grame per cap) nu va afecta găinile. Totuși, din cauza conținutului ridicat de amidon, aceste legume în stare crudă sunt greu de digerat de păsările de curte. Asta înseamnă că pot provoca diaree. Mai bine fierbe-le (ponderea cartofilor fierți poate fi de 20%).
Deoarece puii de găină au un metabolism rapid, hrana lor trebuie să fie bogată în carbohidrați, pentru a menține energia vitală. Majoritatea sunt luați din cereale, dar introducerea cartofilor fierți în alimentație păsărilor economisește multe costuri.
Mai trebuie să știi că legumele fierte se dau păsărilor de curte ca parte a piureului umed. Cartofii sunt foarte buni iarna, fiindcă încălzesc găinile dimineața, după frigul din timpul nopții. Carbohidrații ajută la digerarea rapidă a hranei, oferindu-le energie.
În schimb, vara, piureul de cartofi este folosit mai rar, deoarece păsările active au o mulțime de alte surse de mâncare la dispoziție. Reține că, la căldură, acest preparat se acrește rapid, așa că trebuie să le administrezi o cantitate potrivită care va fi consumată în aproximativ o oră. Tot ceea ce găinile nu au avut timp să ciugulească imediat trebuie aruncat. Din cauză că fermentează, piureul se pune într-un vas separat, care se spală des, astfel încât să poată fi evitată răspândirea ciupercilor de mucegai.