Foarte multe persoane aleg să-și trateze anumite dureri sau afecțiuni în mod natural, fără să apeleze la tratamentele medicamentoase. Una dintre cele mai căutate legume din piețe este utilizată pe post de leac naturist, potrivit femeilor în vârstă din mediul rural. Despre ce ar fi vorba.
Puțini sunt cei care știu că guliile nu sunt doar gustoase, ci au și proprietăți benefice asupra organismului nostru, susțin specialiștii.
Potrivit experților, aceste legume, care costă numai 2 lei la orice piață sau centru comercial din țară, ar regla nivelul glicemiei, ar ajuta la întărirea oaselor, precum şi prevenirea anemiei.
În mediul rural și nu numai, guliile sunt considerate un remediu eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii. De asemenea, aceste legume sunt extrem de versatile, întrucât se pot servi natur, amestecate în salată, în crustă de pesmet sau fierte cu ceapă.
Guliile sunt înrudite cu legume precum conopidă, ridichi, varză sau broccoli, fiind bogate în substanțe nutritive benefice organismului uman. Gulia nu conține deloc grăsimi, motiv pentru care medicii nutriționiști o recomandă în toate dietele.
Mai mult, studiile arată că guliile sunt bogate în glucozinolaţi, substanţe antioxidante, care îți întăresc organismul și previn apariția unor boli și afecțiuni severe.
Sucul de gulie ajută la eliberarea toxinelor din organism, conține vitamina B6, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la formarea hemoglobinei si vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
O altă proprietate a acestei legume miraculoase ar fi faptul că guliile combat contracțiile musculare. De aceea, specialiștii sfătuiesc românii să bea, la micul dejun, câte un pahar de suc de gulie, pentru a evita formarea cârceilor.
Citește și Alimentul nebănuit care te ajută să slăbești. Ce s-a descoperit într-un studiu de la Harvard
Persoanele care suferă de diabet pot consuma regulat gulii, pentru ca nivelul zahărului din sânge să se regleze, potrivit studiilor medicale.
Un alt aliment extrem de sănătos pentru organism, menit să ajute la întărirea sistemului imunitar, în special în perioada mai rece a anului, este avocado.
Conform experților, fructul de culoare verde proteajază ficatul, conţine glutation şi vitaminele C şi E, care acţionează ca antioxidanţi pentru a neutraliza radicalii liberi şi pentru a proteja celulele hepatice de daune, notează experții în nutriție.
Avocado conține vitaminele E şi K, elemente antiinflamatoare care protejează ficatul de efectele nocive. Grăsimile sănătoase din avocado pot, de asemenea, regla nivelul de colesterol.
Citește și Alimentele magice pentru ficatul tău. Ce beneficii miraculoase au