În perioada mai rece a anului, specialiștii te sfătuiesc să consumi anumite alimente, pentru a-ți întări sistemul imunitar și a face tot posibilul ca să îți protejezi ficatul de anumite substanțe. Care sunt alimentele magice care au beneficii extraordinare asupra corpului tău, conform studiilor.
Potrivit experților în nutriție, ceaiul verde este și el extrem de sănătos pentru ficat, având în vedere faptul că este bogat în antioxidanţi denumiți catechine. Acestea ar ajuta la protejarea organismului de diferite tipuri de cancer.
Citește și Alimentele care te feresc de gripă și răceală. Ce beneficii au, recomandările specialiștilor
Deși are un miros înțepător și un gust destul de iute, usturoiul face minuni pentru organismul nostru, fiind o legumă extrem de sănătoasă.
Potrivit specialiștilor din medicină, usturoiul conţine o mulţime de substanţe benefice pentru ficat. Este bogat în seleniu, care sporeşte efectele antioxidanţilor şi îţi detoxifică organismul.
Studiile arată că usturoiul conţine și arginină, un aminoacid care relaxează vasele de sânge şi reduce tensiune arterială în ficat. În plus, e bogat în vitamina B6, care acţionează ca un agent antiinflamator, şi vitamina C, care este principalul protector al organismului contra oxidării şi deteriorării celulare.
Un alt aliment minune care ajută la protejarea ficatului este avocado. Fructul de culoare verde conţine glutation şi vitaminele C şi E, care acţionează ca antioxidanţi pentru a neutraliza radicalii liberi şi pentru a proteja celulele hepatice de daune, notează experții în nutriție.
Avocado conține vitaminele E şi K, elemente antiinflamatoare care protejează ficatul de efectele nocive. Grăsimile sănătoase din avocado pot, de asemenea, regla nivelul de colesterol.
Precum usturoiul, nucile conţin arginină, glutationul şi acizii graşi omega 3 care susţin funcţia de detoxifiere a ficatului, spun medicii.
Nucile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanţi şi grăsimi nesaturate bune, care împiedică acumularea de grăsimi în ficat. Aceste grăsimi sănătoase sunt necesare pentru a crea membrane celulare puternice în jurul celulelor hepatice.
Probabil nu te-ai fi gândit la acest condiment, însă turmericul este extrem de eficient în protejarea ficatului, arată statisticile.
Acest lucru se datorează substanţei active a turmericului, denumită curcumina, un antioxidant puternic şi un agent antiinflamator benefic organismului.
Specialiștii susțin că turmericul al proteja canalelor biliare, ar accelera fluxul bilei şi ajută la curățarea ficatului. Curcumina întăreşte, de asemenea, celulele hepatice, prevenind transformarea toxinelor şi a alcoolului în compuşi nocivi.