O legumă pe care toți românii o au în bucătărie este o adevărată sursă de sănătate. Dacă o consumi zilnic, poți spune adio colesterolului crescut și, cel mai important, mai ales toamna, te ajută să ții virusurile la distanță.
Există cămară sau frigider fără o căpățână de usturoi? Greu de crezut! Însă nu mulți știu ce beneficii extraordinare poate avea dacă este consumat zilnic. Despre leguma-minune a scris până și Hippocrate, considerat părintele medicinei. Usturoiul a fost folosit încă din cele mai veci timpuri pentru a preveni numeroase boli și afecțiuni.
Studii recente au demonstrat că un consum de patru căței de usturoi pe zi ajută la prevenirea unei game largi de afecțiuni și boli.
Alte beneficii ale usturoiului sunt: subțiază sângele, reglează glicemia, ajută la eliminarea paraziților intestinali, îmbunătățește sănătatea articulațiilor – mai ales în cazul persoanelor care suferă de artrită – , previne afecțiunile tractului urinar și renale, ajută la tratarea herpesului, reduce anxietatea, ajută la tratarea varicelor etc.
Pentru a putea valorifica din plin beneficiile oferite de consumul zilnic de usturoi, acesta trebuie preparat corect. Aici, teoriile experților sunt contradictorii. În timp ce unele studii recomandă consumul acestuia crud, altele susțin că usturoiul trebuie gătit într-un anumit mod.
Potrivit specialiștilor, contradicțiile apar în funcție de efectele dorite. Spre exemplu, pentru a preveni cancerul, este recomandat ca usturoiul să fie preparat termic înainte de a fi consumat. Pentru a nu distruge nutrienți importanți, înainte de a fi gătit, usturoiul ar trebui tăiat mărunt și lăsat „să se odihnească” timp de 45 de minute.