Leguma cu multe beneficii pe care trebuie s-o consumi zilnic. Toți românii o au în bucătărie

Leguma cu multe beneficii pe care trebuie s-o consumi zilnic

O legumă pe care toți românii o au în bucătărie este o adevărată sursă de sănătate. Dacă o consumi zilnic, poți spune adio colesterolului crescut și, cel mai important, mai ales toamna, te ajută să ții virusurile la distanță.

Usturoiul, leguma cu multe beneficii pentru sănătate, a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a ține bolile la distanță

Există cămară sau frigider fără o căpățână de usturoi? Greu de crezut! Însă nu mulți știu ce beneficii extraordinare poate avea dacă este consumat zilnic. Despre leguma-minune a scris până și Hippocrate, considerat părintele medicinei. Usturoiul a fost folosit încă din cele mai veci timpuri pentru a preveni numeroase boli și afecțiuni.

Ce beneficii are consumul zilnic de usturoi

Studii recente au demonstrat că un consum de patru căței de usturoi pe zi ajută la prevenirea unei game largi de afecțiuni și boli.

  • Usturoiul poate preveni boala Alzheimer. Antioxidanții din compoziția sa ajută la prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi, protejându-ne împotriva unor boli degenerative precum Alzheimer sau demență.
  • Scade colesterolul. Celor cu valori crescute ale LDL – denumit și „colesterol rău” – le este recomandată o dietă din care usturoiul nu poate lipsi. Acesta ajută și la prevenirea insuficienței cardiace, atacurilor cerebrale, hipertensiunii și chiar infarctului.
  • Ține virusurile la distanță. Consumul zilnic de usturoi are efecte pozitive și în cazul răcelilor și durerilor în gât. El poate scurta durata acestor simptome cu până la 70%.
  • Îmbunătățește sănătatea oaselor. Pierderea densității osoase este o problem cu care majoritatea femeilor se confruntă, după menopauză. Usturoiul poate încetini acest proces, prin efectul pe care îl are asupra modului în care organismul metabolizează estrogenul.
Leguma cu multe beneficii pe care trebuie s-o consumi zilnic
Leguma cu multe beneficii pe care trebuie s-o consumi zilnic

Alte beneficii ale usturoiului sunt: subțiază sângele, reglează glicemia, ajută la eliminarea paraziților intestinali, îmbunătățește sănătatea articulațiilor – mai ales în cazul persoanelor care suferă de artrită – , previne afecțiunile tractului urinar și renale, ajută la tratarea herpesului, reduce anxietatea, ajută la tratarea varicelor etc.

Cum ar trebui consumat usturoiul: crud sau tratat termic?

Pentru a putea valorifica din plin beneficiile oferite de consumul zilnic de usturoi, acesta trebuie preparat corect. Aici, teoriile experților sunt contradictorii. În timp ce unele studii recomandă consumul acestuia crud, altele susțin că usturoiul trebuie gătit într-un anumit mod.

Potrivit specialiștilor, contradicțiile apar în funcție de efectele dorite. Spre exemplu, pentru a preveni cancerul, este recomandat ca usturoiul să fie preparat termic înainte de a fi consumat. Pentru a nu distruge nutrienți importanți, înainte de a fi gătit, usturoiul ar trebui tăiat mărunt și lăsat „să se odihnească” timp de 45 de minute.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI