La orice nutriționist veți merge, nu veți auzi în veci sfatul: „Săriți peste masa de dimineață”. Din contră, fiecare vă va explica faptul că, fără masa de dimineață, riscul de a mânca dublu la prânz este foarte mare. Dar, cum micul dejun este prima masă a zilei și cea care trebuie să ofere energie cel puțin până la prânz, în componența ei trebuie să aibă alimentele, numite general, sănătoase. Cu toate că ele se gătesc mai repede decât cele nesănătoase, care implică un timp de preparare terminc mai mare, mulți români preferă un singur aliment pentru dimineață, care mai este și dăunător.
Nu toate alimentele sunt potrivite pentru consum la micul dejun. Unele dintre ele sunt insuficient de hrănitoare, altele nu sunt capabile să satureze corpul uman în întregime, fie ,în loc de beneficii, pot dăuna sănătății. Nutriționistul australian Susie Barell a numit ce alimente sunt nesănătoase la micul dejun.
Primul de pe listă: pâinea rotundă (lipia), care este preparată fără utilizarea drojdiei, bicarbonatului de sodiu și a prafului de copt care provoacă fermentarea. Acest produs crește semnificativ nivelul de glucoză din sângele uman, deschizând calea spre dezvoltarea diabetului.
Important este să nu alegeți lactate degreste pentru micul dejun. În clipa în care grăsimea este eliminată din aceste produse, li se adaugă tot felul de ingrediente care să le ajute să aibă totuși un gust. Printre respectivele ingrediente se numără și zahărul, așa că e bine să optați pentru lactate semidegresate.
Sună alarma, ne ridicăm din pat și ne pregătim cafeaua – este ritualul de dimineață pentru foarte mulți români. Puțini știu însă că atunci când o beau pe stomacul gol le face mai mult rău decât bine, crescând riscul de a face gastrită, a apariției colicilor abdominale, poate influența negativ și aparatul cardiovascular, apar palpitațiile, senzația de sufocare.
Medicii mai spun că băutul cafelei pe stomacul gol este o greșeală, deoarece până la 09:30 corpul nostru produce cortigen, un hormon care ne trezește natural. Abia între 09:30 – și 11:30 avem nevoie de cafea și ceva mai târziu, între 13:00 și 17:00. Cea mai bună variantă de cafea rămâne cea preparată din boabe proaspete. Specialiștii spun că este ideal să o bem fără zahăr sau lapte.