30 sept. 2021 | 13:40

Leguma cu care românii se spală pe corp și nu știau. Tu o ai la tine în baie?

Utile
Leguma cu care românii se spală pe corp și nu știau. Tu o ai la tine în baie?
Leguma din care se fabrică un lucru util din baie. Mulți nu știu că se spală cu ea

O legumă pe care mulți o folosesc în bucătărie are și alte întrebuințări. Unii dintre români se spală cu ea pe corp fără să știe. Sigur și tu o ai în baie și nu aveai habar că este fabricat dintr-o legumă pe care o folosești în preparate.

Leguma cu care românii se spală pe corp: puțini știu că din ea este fabricat un lucru util din baie

Igiena este unul din lucrurile importante pe care trebuie să le aibă oricine în vizor în perioada zilei în care își dorește. Poate nu mulți știu, dar un obiect nelipsit din camera de baie a tuturor este buretele care este confecționat din dovleac.

Luffa este un burete vegetal ce sprijină mediul și a făcut curioși deja mulți oameni. Costel Vânătoru este șeful Laboratorului de Ameliorare și Aclimatizare din cadrul SCDL Buzău. Acesta spune că fructul uscat al acestei plante se transformă într-un burete de baie care are efectul gomajului, lăsând la final pielea catifelată.

Fructul ajuns la maturitate prinde această formă

„Fructul Luffa Cylindrica, odată ajunsă la maturitate, poate fi utilizat ca burete vegetal. Prezintă o țesătură densă, fină, care este îmbibată în saponine. Adică, dețin un șampon natural în acele fibre din interiorul dovleacului”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Leguma din care se produce buretele natural este cultivată an de an în serele Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău în vederea ameliorării speciei. Acest lucru se petrece deja de peste un deceniu.

Luffa este originară din Asia, are formă de dovleac și este comenstibilă înainte de maturizare, ulterior devenind fibroasă și transformându-se într-un burete.

„Vorbim de primul soi comercial românesc”

„Vorbim de primul soi comercial românesc. Este de mai mulți ani în România, însă acesta este primul soi brevetat. Deci, suntem pregătiți cu semințe sau răsaduri pentru cultivatori. Fructul, când este tânăr, înlocuiește cu succes dovlecelul. În jurul acestei plante se poate crea o adevărată industrie”, mai precizează specialistul.

Dovleacul Luffa este materie primă pentru bureții de baie în multe țări. El nu necesită procesare complicată și țesătura cu textură fibroasă poate fi folosită imediat după decojirea dovleacului.

„După curățare, obținem un burete egetal care poate fi porționat în funcție de cerințele pieței. Deci, poate fi modelat și se poate tăia din el foarte ușor. Acest mănunchi de fibre este foarte rezistent în timp, nu se degradează ușor pentru că este foarte densă”, a explicat și Bianca Mușat, cercetători în cadrul Băncii de Gene Buzău, conform știridebuzău.ro.