Investitorii fug de un mediu fiscal impredictibil, în care măsurile fiscale le pun în pericol afacerile. Guvernul de la București pare că nu a învățat această lecție.
Ordonanța 114, actul normativ care a dat peste cap economia, a fost gândit de duo-ul Vâlcov-Teodorovici. Ambii oficiali s-au lăudat că măsura este în interesul românilor.
Realitatea a fost alta: mediul de afaceri a tras semnale puternice de alarmă. Au fost amenințări că vor fi stopate investițiile sau că unele companii iau în calcul să se retragă din țară.
Între timp, așa-numita “ordonanță a lăcomiei” a fost modificată, dar semnalul dat de Guvern a fost unul extrem de prost.
Aproximativ 1,7 miliarde de euro e valoarea profitului companiilor cu capital străin în 2018 ce ar putea fi injectat în economie anul acesta, potrivit companiei Cromwell Evan Global.
După o perioadă 2012-2014, în care investițiile au lipsit, investitorii s-au arătat interesați de România din 2015 încoace. De atunci, investițiile au crescut, în medie, cu 8%, iar banii au venit din țări precum Olanda, Germania, Austria, Italia sau Franța.
Investitorii din aceste țări gestionează pete 48 de miliarde de euro, adică aproximativ 64% din totalul investițiilor străine din țara noastră, potrivit Business24.ro.
Trendul riscă să fie inversat din cauza impredictibilității.
“(…) toate aceste investitii au fost facute din profiturile perioadei anterioare anului 2017, perioada in care, Romania, intr-o oarecare masura, a prezentat predictibilitate in ceea ce priveste cadrul legislativ. In concret, incepand cu anul 2015 pana la sfarsitul 2017, 3.381 milioane euro a reprezentat profit reinvestit in Romania de catre toate aceste societati cu capital strain. An de an, profitul reinvestit a crescut cu aproximativ 7% fata de valoarea profiturilor reinvestite ale anului precedent. Spre exemplu, 32,9% din profitul total al anului 2017 inregistrat de societatile cu capital strain a reprezentat capital reinvestit in Romania. Ceea ce ne duce la concluzia ca yieldul estimat al investitiilor a fost unul cel putin rezonabil, ca sa nu spunem foarte bun. Pana in prezent nu au fost publicate informatii statistice in ceea ce priveste anul 2018”.
Oana Motoi, Cromwell Evan Global
Specialiștii susțin că investitorii aleg zone previzibile în care să-și mute banii, acolo unde cadrul fiscal nu se schimbă în fiecare an.
Planurile de afacere se construiesc pe cel puțin trei ani. Dacă pleacă la drum cu o legislație fiscale, iar aceasta e schimbată din mers, atunci totul se poate nărui. Cu consecințe grave pentru economia țării în care își derulează afacerile.