Pe 15 octombrie, Guvernul a dat ordonanță de urgență pe legile justiției. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a fost cel care a anunțat totul.
Guvernul a introdus OUG pe legile justiției în ședința din 15 octombrie. Viorica Dăncilă, premierul României, a dat OUG și a plecat într-o vizită în Turica și Emiratele Arabe Unite. E un scenariu clasic, așa cum Ponta sau Grindeanu au dat legi și au plecat sau legile au fost date în lipsa lor.
Oricum, legile justiției au fost adoptate prin OUG. Judecătorul Cristi Danileț a explicat pe Facebook ce înseamnă și ce impact au.
Cele mai mari modificări la legile justiției
- Ministrul nu este eliminat din procedura de numire a înalților procurori, cum au cerut magistrații și Comisia de la Veneția. Ci va face interviuri transmise public.
- Se mărește vechimea necesară pentru a ocupa funcții de conducere și funcții de execuție la DNA și DIICOT. Ceea ce contrazice legea tocmai aprobată de Parlament. Va înecta mandatul procurorilor DNA și DIICOT care nu mai îndeplinesc condițiile din OUG, deși la data numirii le îndeplineau potrivit legii vechi. Asta e dubios tare!
- Statul se poate regresa impotriva magistratului care a actionat cu rea-credinta sau grava neglijenta si a produs o paguba. Pentru acest lucru trebuie făcută o verificare de Inspecție, iar rezultatul poate fi contestat la Tribunal. Asta e bine.
- Procurorii pot fi revocați din cadrul DNA și DIICOT dacă nu își îndeplinesc atribuțiile în mod corespunzător sau dacă sunt sancționați disciplinar. Asta e bine.
- Reprezentanții societății civile participă doar la lucraările Plenului și acolo au drept de vot. Așa era și până acum.
- Acțiunea disciplinară împotriva magistraților poate fi exercitată și de ministrul justiției. Păi…o astfel de prevedere fusese introdusă de Parlament în lege în anul 2012, legea publicată azi in MO tocmai a eliminat-o, iar Guvernul tocmai o reintroduce. Curat neconstituțional!
- S-a recreat o procedură de revocare a membrilor CSM creată prin lege acum câteva săptămâni.Curat neconstituțional!
- Se amână prevederea cu interzicerea detașării magistraților în funcții de demnitate publică și în instituțiile UE. Aici se eludează o decizie a CCR care fixează incompatibilitățile magistraților.
- Se amână dispozițiile cu privire la pensionarea anticipată a magistraților.