Legea privind starea de alertă a fost publicată, în forma ei finală, pe site-ul Camerei Deputaţilor. Aceasta va intra în vigoare începând de luni, conform pașilor procedurali ce trebuie parcurși, și la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Iată ce trebuie să știi.
Legea stăii de alertă, în forma ei finală, vine cu restricții în ceea ce privește transportul aerian, naval şi terestru. Noile măsuri au fost stabilite de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).
Anumite forme ale măsurilor de distanțare socială rămân valabile, precum și restricțiile de igienă și necesitatea dezinfectării suprafețelor.
Starea de alertă va dura 30 de zile, și va putea fi prelungită cu încă atâtea. Pe durata ei cetățenii vor fi obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise: magazine, mijloace publice de transport în comun. Gările, autogările și aeroportul nu sunt nici ele exceptate.
Această lege, care stabileşte restricţiile pentru starea de alertă, a fost votată de parlamentari cu 258 de voturi „pentru“.
Din cauza faptului că deputații au respins propunerea liberalilor ca starea de alertă să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, legea ar putea fi insituită, cel mai devreme, luni. Parlamentarii au la dispoziție, astfel, două zile pentru a putea ataca proiectul la Curtea Constituțională a României (CCR).
În ceea ce privește amenzile cu care vor fi sancționați cei care nu vor respecta prevederile stării de alertă, vă aducem la cunoștință faptul că acestea sunt foarte mari, valoarea lor fiind cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei.
Autoritățile vor putea, totodată, să suspende activitatea restaurantelor, a hotelurilor și a teraselor, iar mâncările și băuturile vor putea fi servite doar în condiții de igienă și siguranță.