Care este diferența dintre starea de alertă și starea de urgență. Ce reguli vor fi după 15 mai

Care este diferența dintre starea de alertă și starea de urgență. Ce reguli vor fi după 15 mai
DOCUMENT Ce restricții sunt, de fapt, în starea de alertă. Regulile care trebuie respectate de toți românii

Începând din data de 15 mai, Starea de Urgență se va încheia în România, și va fi înlocuită de Stare de Alertă, o stare excepţională, mai puţin restrictivă decât cea actuală. Detalii despre diferența dintre acestea, precum și ce măsuri s-au luat pentru a doua jumătate a lunii mai, în cele ce urmează.

Diferența dintre starea de alertă și starea de urgență

Începând de la mijlocul lunii în curs, România va trece de la Starea de Urgență, la Starea de Alertă, necesară ca autorităţile să poată menţine restricţiile împotriva răspândirii noului coronavirus. În acest sens, Iohannis a declarat că „trebuie să mergem mai departe“, ceea ce înseamnă că începând cu 15 mai, noi măsuri vor intra în vigoare. Relaxarea se va face „pas cu pas, un astfel de pas însemnând intervale de aproximativ 2 săptămâni“, iar după prima jumătatea a lunii mai vom putea ieşi din casă fără declarațiile pe propria răspundere, însă având obligaţia de a purta mască de protecţie.

„Astăzi, am analizat mai multe chestiuni și unele dintre deciziile pe care le-am luat cred că sunt de mare interes pentru publicul general. În primul rând, starea de urgență NU va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret, și în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem Stare de Urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra într-o așa numită Stare de Alertă, ce este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii, și noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19“, a informat șeful statului.

Noi reguli începând cu 15 mai

După 15 mai, deplasările se pot face fără declarații semnate, însă numai atunci când este necesar. „Să nu exagerăm“, a atenționat Iohannis.

„Acum, câteva lucruri, totuși, se schimbă. Dar, înainte să spun ce se relaxează, repet: «Epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili și trebuie să avem foarte mare grijă în continuare». În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când va dura această epidemie, și depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine. Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine!“, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Relaxarea se va face „pas cu pas, un astfel de pas însemnând intervale de aproximativ 2 săptămâni“. Din 15 mai vom avea la dispoziție, din nou, saloanele de îngrijire personală. Totodată, se vor deschide cabinetele stomatologice și muzeele. Dar, toate în condiții speciale de distanțare, în condiții de igienă. Cu toții vom purta mască de protecție în locurile publice închise și în mijloacele de transport în comun.