Noua Lege a pensiilor arată care sunt noile schimbări în privința pensiei de urmaș. De asemenea, sunt indicate și noile schimbările prevăzute în actul normativ. Iată ultimele detalii și cât poate lua fiecare în funcție de numărul de urmași pe care îi are!
Noutatea apare în privința cuantumului pensiei minime pentru beneficiarii pensiei de urmaș. Noua Lege a pensiilor arată că fiecare beneficiar de acest gen de pensie are dreptul la o sumă lunară care este calculată în prealabil în cuantum de 35% din salariu minim brut pe țară garantat în plată pentru fiecare din urmași, în cazul în care sunt mai mulți beneficiari. „… fiecare beneficiar de pensie de urmaș are dreptul la o pensie minimă calculată în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte”, conform legii pensiilor.
Conform aceluiași document oficial, pensia de urmaș este stabilită din pensia limită pentru vârsta aflată în plată ori la care ar fi avut dreptul, în funcție de cazul dat. Cuantumul pensiei de urmaș va urma să fie stabilit procentual din valoarea tuturor punctelor realizate de susținătorul aferent pensiei pentru limita de vârsta sau de invaliditate. Din nou, acest lucru este discuabil, contând numărul urmașilor îndreptățiți:
– 50% pentru un singur urmaș
– 75% pentru doi urmași
– 100% pentru trei sau mai mulți urmași.
Ministrul Muncii a explicat de curând ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor promisă, dar mai ales când se va desfășura plata acestora. Marius Budăi a explicat că acel calendar care a fost propus ulterior trebuie aplicat.
„Trebuie să ne îndreptăm către părinții și bunicii noștri care încă au pensii mici în România. Suntem în situația în care am avut parte de o altă majorare cu 15% a punctului de pensie, așa cum am spus și prevăzut în buget, s-a majorat valoarea punctului de pensie, s-a majorat și pensia minimă, dar și plafonul până la care se pot achiziționa medicamente compensate”
Marius Budăi