16 mart. 2024 | 09:24

Legea moştenirii 2024. Ce acte trebuie pentru succesiune, aşa nu vei avea probleme la notar

Utile
Legea moştenirii 2024. Ce acte trebuie pentru succesiune, aşa nu vei avea probleme la notar
Codul Civil specifică tipurile de moșteniri

Legea moştenirii 2024. După cum bine se știe, în România există prevederi legislative, stipulate în Codul Civil, cu privire la succesiune sau moștenire, iar dacă nu ai informațiile, îți explicăm noi ce este Legea moștenirii, precum și ce acte trebuie pentru succesiune. Dacă ții cont de aceste date, nu vei avea probleme la notar.

Legea moştenirii 2024. Codul Civil specifică tipurile de moșteniri

Deși s-ar putea să te fi lovit de aceste aspecte, și nu într-o siutație tocmai fericită, este important să cunoști legislația, în cazul nostru Legea moştenirii 2024. În Codul Civil sunt specificate în termeni clari câte tipuri de moșteniri sunt, și anume moștenirea testamentară și moștenirea legală.

Vezi și: Ce trebuie să faci ca să revendici o moştenire. Care sunt pașii de urmat și ce prevede Codul Civil

În cazul primei forme de moștenire, după cum spune și titlul, este vorba de o moștenire dobândită în urma unui testament olograf, un document scris de mână, datat și semnat de persoana care vrea să lase prin testament anumite bunuri, și testamentul notarial, în principiu același document, numai că de data asta este unul redactat și autentificat de către un notar autorizat.

Cea de-a doua formă de moștenire, cea legală, se referă la lipsa unui testament, sau dovada faptului că deși există un testament, acesta nu este legal, proprietățile și bunurile persoanei decedate intrând în posesia urmașilor legali direcți ai acestuia, tipul acesta de moștenire, ca și cea testamentară, putând fi atacată în instanță de alți membri ai familiei celui decedat.

Legea moştenirii 2024 spune și cine are dreptul de moștenire

În baza aceluaiși cadru legal se stabilesc și cine sunt viitori beneficiari ai averii persoanei decedate, deci vorbim despre moștenitori testamentari, precum și moștenitorii legali, iar Legea moştenirii 2024 îi precizează ca fiind:

  • Soțul supraviețuitor;
  • Copiii defunctului și toți ceilalți urmași ai acestora;
  • Părinți și bunici ori străbunici, unde este cazul;
  • Alte rude până la gradul al patrulea, inclusiv.

Vezi și: În cât timp se poate contesta o succesiune. Actele de care ai nevoie

Ce acte trebuie pentru succesiune

Conform Codului Civil, la momentul acesta se va demara procedura succesorală, ceea ce înseamnă că cei care vor deveni moștenitori vor trebui să prezinte anumite documente în baza cărora se va face dovada legitimă a succesiunii bunurilor persoanei decedate. Documentele se vor depune la Biroul de Stare Civilă din localitatea de domiciliu a persoanei decedate, iar aceste acte sunt, după cum urmează:

  • Cerere tip;
  • Certificat de deces (în original) al persoanei pentru care se face succesiunea;
  • Certificat de atestare fiscală (în original), pe numele persoanei care a încetat din viață, eliberat de Direcția de Taxe și Impozite Locale (certificatul atestă că nu există datorii la bugetul local);
  • Certificat de atestare fiscală (în original), pe numele persoanei care a încetat din viață, eliberat de ANAF (certificatul atestă că nu există datorii la bugetul de stat);
  • Certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor, după caz;
  • Certificat de naștere și de căsătorie, după caz, dar și alte acte de identitate pentru moștenitori;
  • Acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire;
  • Testament, după caz.

Legea moştenirii 2024 spune că în acest caz, după depunerea documentelor, se va obține o sesizare cu ajutorul căreia se va deschide procedura succesorală, ulterior viitori moștenitori fiind obligați să dezbată succesiunea în prezența obligatorie a unui notar autorizat, precum și în prezența a doi martori care vor confirma că l-au cunoscut pe cel decedat.

Vezi și: Cât costă o succesiune după 10 ani. Suma de plată crește substanțial

În acest caz sunt două situații clare prezentate de lege. Primul, nepunerea de acord a moștenitorilor, și în această situație succesiunea va fi dezbătută în fața unei instanțe judecătorești. Al doilea caz, moștenitorii se pun de acord, atunci notarul autentifică succesiunea, iar moștenitorii vor intra în posesia succesiunii.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro