27 ian. 2021 | 12:11

Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor

Știri generale
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Legea moștenirii 2021 stabilește reglementările pentru un moștenitor

Nu de puține ori, în cazul decesului unui membru al familiei, au apărut litigii pe marginea moștenirii. Legea moștenirii 2021 vine și reglementează anumite aspecte, tocmai în ideea de a nu exista litigii sau neînțelegeri. Este bine de știut ce propune Legea moștenirii 2021, și ce trebuie făcut într-o astfel de situație.

Legea moștenirii 2021 stabilește reglementările legale pentru un moștenitor

Nu de puține ori, în cazul decesului unui membru al familiei, averea lăsată de defunct ajunge subiect de litigii, din necunoașterea legislației în vigoare. Legea moștenirii 2021 vine și reglementează cine, ce, cât și cum se poate intra în posesia unei moșteniri. Ca și definiție ”!Moștenirea (succesiunea) este cea care asigură transmiterea bunurilor unei persoane decedate către una sau mai multe persoane în viață.”

Regulile de instaurare și certificare a unei moșteniri și a unui moștenitor se regăsesc în Codul Civil. Conform Codului Civil există anumite condiții în care cineva poate deveni moștenitorul unei persoane decedate. Dar există și anumite excepții, după cum urmează:

”sunt nedemne de drept (ceea ce înseamnă că această calitate poate fi constatată oricând, la cererea celui interesat sau din oficiu, de către instanța de judecată/notarul public, pe baza hotărârii judecătorești din care rezultă nedemnitatea):

  • persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;
  • persoana condamnată penal pentru săvârşirea a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil moștenitor.”

Legea clarifică ce înseamnă moștenirea legală

Conform reglementărilor din Dreptul român, moștenirea legală este acea formă de moștenire ce dă drepturi egale rudelor de gradul întâi, dar și a altor rude, ale persoanei decedate și care are lăsată în urma sa o moștenire.

Astfel, primii beneficiari, spune Legea moștenirii 2021, sunt soțul, soția și copii, urmați ca prioritate, de alte rude. Membrii familiei directe, și anume soțul, soția, după caz, și copii, sunt rudele de gradul întâi.

”Moștenitorii legali sunt soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora și așa mai departe, fără limitare cu privire la gradul de rudenie), ascendenții (părinții, bunicii și asa mai departe) și colateralii până la gradul al patrulea inclusiv.”, spune corpul legii.

Prevederile legale în cazul soțului sau soției, ca urmaș

Așa cum spuneam anterior, soțul sau soția, depinde de caz, este considerat rudă de gradul întăi, și astfel beneficiază de o parte importantă din moștenire, urmat de copii, care fac parte din aceeași categorie.

Conform legii „Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.”. Există și excepții. Soțul supraviețuitor poate moșteni întreaga avere în anumite condiții. Conform celor spunse în Legea moștenirii 2021, toată averea îi revine, dacă nu există în linia de succesiune urmași direcți sau alte rude. În primul caz, reglementările spun că:

  • un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului (copiii);
  • o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi (unul sau ambii părinți), cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului (frați, surori sau copiii lor);
  • o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  • trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari (bunici), fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Mai multe detalii găsiți aici.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro