Fostul prim-ministru al României Petre Roman s-a deplasat joi dimineață, 25 aprilie 2024, la Parchetul General din București pentru a fi audiat în Dosarul Mineriadei. Gestul ex-politicianului i-a surprins pe jurnaliștii aflați la fața locului. Ce figurină a fost expusă la intrarea în clădire. Foto
Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost citați pentru a se prezenta joi, 25 aprilie 2024, la ora 08:30, la sediul Parchetului General din București pentru a fi audiați în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ex-premierul României este acuzat de infracțiuni contra umanității.
Fostul politician s-a prezentat, joi dimineață, la Parchetul General, unde i s-au adus la cunoștință acuzațiile înaintate de procurori împotriva lui. În același dosar va fi audiat și Ion Iliescu, cel mai probabil la domiciliul acestuia, în condițiile unei stări de sănătate precare, potrivit Libertatea.
Când a ajuns la sediul Parchetului General din București, Petre Roman a uimit, având o atitudine jovială. Înainte de a intra în clădirea în care urma să fie audiat în Dosarul Mineriadei, ex-premierul român a vorbit foarte puțin cu jurnaliștii, afișând un zâmbet de neînțeles.
Petre Roman nu numai că a mers la Parchetul General cu o stare de relaxare neînțeleasă, ci s-a amuzat și mai mult când a sesizat o figurină din carton cu bustul lui Ion Iliescu, îmbrăcat în uniformă de deținut și cu mâinile în cătușe, așezată chiar la intrarea în clădire.
După ce a intrat în Parchetul General, Petre Roman a înaintat un act celor responsabili, urmând să se prezinte în fața oamenilor legii pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile din Dosarul Mineriadei, precum și pentru a fi audiat cu privire la faptele din intervalul 13-15 iunie 1990.
Fostul premier Petre Roman a fost trimis în judecată pentru infracțiuni împotriva umanității în iunie 2017, alături de fostul președinte Ion Iliescu și fostul director SRI Virgil Măgureanu. Doar că, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, cu scopul refacerii anchetei de la zero.
Pe 16 aprilie 2024, președintele Klaus Iohannis și-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a ex-premierului Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Fiindcă probele strânse de anchetatori inițial au fost anulate în instanță, procurorii trebuie să refacă ancheta, ocupându-se de audieri.
„Intervenția a venit ca urmare a faptului că au existat acte de violență din partea protestatarilor, că s-au folosit cocktailuri Molotov. Nu am nimic a-mi reproșa. Nu mi se poate reproșa nici măcar nelegalitatea arestărilor fără mandat efectuate atunci prin ridicarea unor persoane sau moartea celor patru. Nu s-au identificat ordine.
A fost mâna Securității. Am declarat procurorilor, am și spus atunci, la un moment dat, la o televiziune germană, că de fapt venirea minerilor a fost mâna Securității, că în Valea Jiului au fost echipe ale Securității care au orchestrat totul, i-au incitat pe mineri. Procurorii însă au preferat să treacă peste aceste informații, să le oculteze.
(Dacă aș fi avut vreo vină, dacă ar fi existat dovezi – n.r.), mai ales după grozăvia văzută de o lume întreagă, o rușine de neșters, un dezastru, nu aș mai fi fost primit în Occident, nu aș fi avut legitimație. Chiar guvernul condus de mine a fost victima minerilor în 1991”.