Legea împotriva autostopului a intrat în vigoare în 2015. Ce prevede aceasta

Legea împotriva autostopului a intrat în vigoare în 2015. Ce prevede aceasta

Autostopul a ajuns un subiect intens discutat, în ultima perioadă, având în vedere cazul de la Caracal, în urma căruia două tinere, luate la ocazia cu mașina, au fost răpite și omorâte. O lege despre autostop a fost dată, în urmă cu cinci ani, și interzice această practică.

Ce spune legea autostopului

Pe 8 iunie 2015  a intrat în vigoare o lege care are în vedere autostopul. Este vorba despre Legea nr. 129/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Cu alte cuvinte, autostopul este reglementat în România prin Legea Taximetriei, care la Art. 7 stipulează următoarele norme:

(1) Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizați, care dețin autorizații taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi, sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condițiile prezentei legii, pentru fiecare autovehicul utilizat;
(2) Este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru acesta, după caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă, potrivit prevederilor alin. (1);
(3) Este interzis transportul public, contra cost, de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deține pentru acesta autorizație taxi valabilă, potrivit prevederilor alin. (1), ori altă autorizație valabilă., se arăta într-un articol, la acea vreme, de pe avocatnet.ro  . 

Așadar, legea a intrat în vigoare pentru că „aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”. Legea nu abordează însă și siguranța cetățeanului, ci singurele motive care interzic această practică se referă la aspectul financiar.

De cele mai multe ori, oamenii recurg la autostop din lipsa unui mijloc de transport fără a se gândi însă pericolele la care se pot expune. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI