Legea dedicată lui Dragnea și Udrea: ce o să însemne închisoarea pentru cei ca ei

Pe parcursul zilei de luni, a fost adoptată o lege cu dedicație pentru Liviu Dragnea și Elena Udrea. Conform proiectului adoptat în senat, pedepe de închisoare de până la cinci ani pot fi executate în confortul căminului, în anumite condiții. 

În plenul senatului, s-au votat luni mai multe modificări la legea privind măsurile privative de libertate. Cu alte cuvinte, s-au stabilit noi modul în care condamnații la închisoare își vor executa sentința definitivă, precum cea de care beneficiază Dragnea sau Udrea.

Este important de reținut că votul s-a petrecut după ce Curtea Constituțională a României a clasificat câteva prevederi propuse în parlament ca fiind neconstituționale, după o sesizare pe marginea subiectului înaintată de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără posibilitatea ca pedepsele cu închisoare de până la 18 luni, pentru fapte fără violență, să fie executate automat la domiciliu. În trecut, maximul pentru acest set de circumstanțe fusese definit la un an. Ca situația să fie și mai supărătoare, pedepse de până la 10 ani pot fi executate acasă, dacă este vorba de o femeie însărcinată sau o persoană cu minori în întreținere, aviz Udrea. 

Executarea acasă a pedepsei se face fie cu brățară electronică de supraveghere, fie fără, dacă persoana condamnată nu a avut abateri disciplinare, iar pedeapsa sa nu depășește 5 ani. Per ansamblu, ideea este să nu pui presiuni pe cel pedepsit, mai ales dacă vorbim de politician care nu a făcut decât să fure, fără să dea în cap la cineva.

Ca bonus, s-a oferit posibilitatea ca persoanele care execută la domiciliu pedeapsa să poată beneficia de liberare condiționată.  Proiectul legislativ a fost adoptat cu 102 voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” și trei abțineri. PSD, ALDE şi UDMR au împreună 92 de senatori, PNL are 25, iar USR 13. Deci unii senatori din Opoziţie au votat în aceeași echipă cu PSD, dar pentru că votul a fost secret, nu le vom afla numele vreodată.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI