Noul vot din Camera Deputaților pe un proiect legislativ ar putea scăpa șoferii de un drum în plus, pentru achitarea amenzilor contravenționale. Senatorii au votat și ei proiectul în primă fază. Acum, după votul dat de deputați, urmează ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis ulterior, să-l voteze, dacă nu intervin alte modificări sau amendamente.
Conform legislației în vigoare, șoferii prinși încălcând normele de circulație în trafic și care erau amendați de agenții de la Rutieră, erau obligați să plătească aceste amenzi doar pe raza județului unde s-a produs încălcarea Codului Rutier. Asta însemna un drum în plus pentru cel în cauză, pentru a plăti amenda contravențională.
Noul proiect de lege, aprobat deja în Camera Deputaților, ce modifică articolul 32 alineatul (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, prevede ca, odată promulgată noua lege, contravenienții să poată plăti amenzile contravenționale în județul de reședință. Astfel banii colectați vor intra în bugetul local. Proiectul în cauză, spun inițiatorii, vrea să aducă noi măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale.
„Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, arată proiectul de lege.
Proiectul de lege a stat mai bine de trei ani în comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților, fiind inițiat de PSD, în 2019.
Până la intrarea în vigoare a noilor amendamente, plata amenzilor contravenționale se face încă pe raza județelui unde a avut loc infracțiunea. Odată cu promulgarea noii legi, acest lucru se va schimba. În 2019, când cei 23 de parlamentari PSD depuneau proiectul, au adus și argumentele necesare pentru modificarea articolului în cauză, spunând atunci că:
„O asemenea posibilitate, de soluţionare a plângerii contravenţionale de către judecătoria în circumscripţia căreia îşi are sediul ori domiciliul contravenientul – ar conduce, pentru acesta din urmă, la limitarea cheltuielilor legate de soluţionarea litigiului.
Or, o asemenea limitare a cheltuielilor, care face că procesul să fie accesibil pentru justiţiabil, se înscrie în sfera măsurilor realizate în vederea exercitării de către justiţiabil a dreptului la un proces echitabil şi la liber acces la justiţie”, se arată in expunerea de motive.
La trei ani de la inițiere, noua lege a fost aprobată de cele două camere, urmând ca în următoarele zile președintele Iohannis să semneze și să promulge legea. Noua lege își va face efectele după publicarea în Monitorul Oficial.