08 ian. 2020 | 14:23

Legea care îi va afecta pe mulți români. Ce se va întâmpla cu pensiile începând din 2021

Știri generale
Legea care îi va afecta pe mulți români. Ce se va întâmpla cu pensiile începând din 2021
Veste pentru milioane de pensionari din România! Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor cu 40 la sută

Au trecut doisprezece ani de la înființarea Pilonului II de pensii în România. Ministrul Finanțelor anunță o creștere a contribuției cu cinci procente. Creșterea va intra în vigoare din 2021.

Legea care îi va afecta pe mulți români

La doisprezece ani de la înființarea Pilonului II de pensii în România, analize și studii independente au confirmat performanta fondurilor administrate privat. Randamentele înregistrate au fost peste inflație, ceea ce înseamnă câștiguri reale și consistente pentru participanți.

În rândurile ce urmează, încercăm să explicăm care este principiul de funcționare al acestui sistem de pensii pentru cetățenii României.

Participanții la Pilonul II dețin „conturi individuale”, în care se acumulează economiile lor pentru pensie. Acest lucru se întâmplă de la prima contribuție și rămâne valabil pe tot parcursul participării la sistem. Contribuțiile sunt investite prudent pentru a fi înmulțite. Sumele suplimentare, împreună ca cu toate contribuțiile virate, sunt încasate la pensie.

Cu alte cuvinte, la pensie ai garanția că vei primi cel puțin sumele nete cu care ai contribuit de-a lungul timpului și există posibilitatea să primești mai mult, datorită câștigurilor investiționale.

Administratorii fondurilor de pensii private preiau contribuția ta și o investesc împreună cu contribuțiile altor participanți. Deci există un avantaj de volum, prezentându-ți periodic situația investițiilor. Sumele acumulate sunt investite în special în titluri de stat emise de guvernul României.

Legea care îi va afecta pe mulți români. Ce se va întâmpla cu pensiile începând din 2021

Legea care îi va afecta pe mulți români. Ce se va întâmpla cu pensiile începând din 2021

În acțiuni ale companiilor listate la bursă, obligațiuni și alte instrumente financiare. Aceste plasamente prezintă risc minim și sunt preferate și de administratorii privați pentru a le garanta viitorilor pensionari că vor primi cel puțin sumele nete cu care au contribuit.

De altfel, legislația prevede în mod explicit faptul că fondurile de pensii private nu pot da faliment. În plus, activitatea administratorilor de fonduri este auditată regulat și temeinic de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Dacă am înțeles cum funcționează Pilonul II, acum vă anunțăm că Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat creșterea contribuţiei la Pilonul II de pensii  la 5% din 2021 şi va ajunge la 6%, aşa cum cere legea.

”Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului. PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul II de pensii. A trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani”, a explicat Florin Cîţu.

Ce se va întâmpla cu pensiile începând din 2021

„Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. Este momentul să venim şi cu viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli, s-au tot făcut de 30 de ani de zile, dar s-a terminat cu cârpelile. Nu mai merg. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021”, a punctat ministrul Florin Cîțu.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O ciorbă unică în România. Doar într-o singură zonă a țării se mănâncă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Ordinul UE pentru toate statele membre. România e obligată să aplice. Se impune până în 2030
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro