18 iul. 2020 | 10:41

Legea carantinării și izolării. Ce presupune această lege și ce va include, de fapt

Știri generale
Legea carantinării și izolării. Ce presupune această lege și ce va include, de fapt
Legea carantinării și izolării. Ce presupune această lege și ce va include, de fapt

Premierul Ludovic Orban le-a solicitat responsabililor din sistemul medical, dar și șefilor Direcțiilor de Sănătate Publică să aibă pregătite bazele de date cu persoanele diagnostocate cu coronavirus, care s-au externat la cerere din spitale, precum și cu persoanele lor de contact, pentru a putea emite deciziile de izolare la domiciliu, odată cu intrarea în vigoare, de săptămâna viitoare, a Legii privind carantina și izolarea, notează Agerpres.

Legea carantinării și izolării

„Le-am solicitat să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate persoane de contact, pentru care să pregătească, deja, în avans, (…) deciziile de stabilire a izolării la domiciliu pe perioadă de 14 zile. Practic, le-am solicitat să se pregătească pentru momentul intrării în vigoare (a Legii privind carantina şi izolarea -n.r.), adică marţi, astfel încât ei deja să aibă baze de date şi pregătite, inclusiv din punct de vedere al sistemelor informatice şi al posibilităţii de a emite într-un timp cât mai rapid decizii”, a precizat Ludovic Orban, vineri, la plecarea de la sediul MAI, acolo unde a participat la o videoconferinţă cu prefecţi şi cu şefii instituţiilor implicate în bătălia cu epidemia de noul coronavirus.

Astfel, acesta a explicat că Legea carantinării şi izolării dispune măsurile şi indică autorităţile care decid lucruri care ţin de epidemie, respectiv „cine stabileşte măsurile de izolare, de carantinare, măsurile care privesc tratarea pacienţilor, fie în spitale, fie în izolare la domiciliu”.

„Am solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică, cele care vor avea obligaţia ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să dispună în baza reglementărilor toate măsurile de protecţie sanitară, să fie pregătiţi să îşi organizeze bazele de date, să ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar pentru a dispune măsurile de protecţie privitoare la persoanele diagnosticate cu COVID care au ieşit din spital şi anume deciziile de a asigura tratarea la domiciliu, persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor COVID. În privinţa persoanelor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice, să dispună măsura izolării la domiciliu; de asemenea, comandantul acţiunii, şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă, să pregătească toate măsurile şi toate deciziile care se impun, evident, ţinând cont de prevederile legii. Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, respectă măsurile prin care este tratat medical şi nu pune în pericol sănătatea celorlalţi cetăţeni”, a mai detaliat premierul.

Ludovic Orban a mai anunţat că luni va mai avea loc o videoconferinţă cu responsabili din Ministerul Sănătăţii pentru a pune la punct și ultimele detalii, înainte de intrărea în vigoare a legii carantinei.

Ce prevede această nouă lege

Premierul țării a afirmat că i-a fost greu să înţeleagă, din noua lege, procedura contestaţiei în termen de 48 de ore a măsurii carantinării sau izolării, sfătuindu-i pe cei depistaţi cu coronavirus să rămână internaţi măcar 5 zile, așa cum prevedea anterior legea, pentru analize aprofundate.

”Poate să sesizeze instanţa de judecată, numai că în cele 48 de ore nu ştiu dacă se va stabili termen şi dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situaţii, dar, după părerea mea, orice om care este diagnosticat cu COVID are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate şti. Boala asta, acest virus acţionează într-un mod care nu este cunoscut încă de specialişti. Sunt evoluţii fulminante, în cazuri care nu prezintă niciun simptom şi practic orice persoană care este diagnosticată cu COVID trebuie să fie supusă acestei evaluări medicale. Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărite, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN sau de tip computer tomograf, în cazul în care există anumite, să spun, suspiciuni din partea medicilor, referitoare la posibila evoluţie, pentru a fi în afara oricărui pericol. Aţi văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieşit din spital şi care s-au întors în spital, în situaţii critice, iar unii dintre ei chiar au decedat”, a mai avertizat premierul.

Senatula adoptat proiectul de lege privind carantinarea și izolarea

Joi seara, Senatul, for decizional, a adoptat proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Acesată lege a fost trimisă la promulgare.

Printre altele, forma finală a legii privind carantina prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară. Astfel, izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, însă care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, dar medicul poate recomanda prelungirea măsurii. De asemenea, a fost eliminată complet din lege sintagma „carantina bunurilor”, dar au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

De menționat este că orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile și apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se va pronunţa într-un termen de 5 zile de la sesizare.

Parteneri
O vedetă s-a stins într-un mod tragic la doar 37 de ani. Femeia era și una dintre cele mai căutate modele din lume
Redactia.ro
Irinel Columbeanu venise în fițe de milionar la căminul de bătrâni: „Îi plăcea să dea ordine, la azil s-a umanizat.” În câte valize îi încap lucrurile rămase, după ce a dat faliment
Click.ro
De ce a murit copilul de 4 ani din Craiova, dispărut din fața casei. Ce s-a descoperit la autopsie
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
SECRETUL lui Makaveli, influencerul lui Călin Georgescu, a ieșit la iveală! Incredibil ce s-a aflat acum despre el! Tatăl lui e un fotbalist cunoscut, dar niciunul dintre părinți nu l-a vrut! Amândoi l-au abandonat, iar ce a aflat la 22 de ani despre familia lui depășește orice imaginație! 'E prima dată când spun'
Unica.ro
Criza economică e deja aici. Situația din România care nu lasă loc de îndoială
EVZ.ro
Informații de culise! Copilul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink este în America, în timp ce vedeta și iubitul ei sunt în China. De ce au luat această decizie
Spynews
Toți clienții ING din România au fost notificați de bancă. Aceste carduri trebuie blocate
Capital.ro
Acasă la Bianca Drăgușanu. Imagini din apartamentul de lux, întins pe două etaje: "Am muncit o viață întreagă"
Avantaje
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Mediaflux
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Spynews.ro
Andreea Tonciu a făcut turul casei sale. Cum arată locuința de lux și ce colecții de genți și băutură impresionante are | VIDEO
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro