Legea a fost promulgată de Iohannis. Se întâmplă asta cu toate localurile fast-food

Legea a fost promulgată de Iohannis. Se întâmplă asta cu toate localurile fast-food
Legea a fost promulgată de Iohannis. Se întâmplă asta cu toate localurile fast-food

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat, astăzi, o lege cu un impact major în industria alimentară. Un produs des consumat de milioane de români va suferi schimbări radicale. Ce obligații le revin producătorilor, aflați în paragrafele următoare.

Iohannis a semnat! Ce se va întâmpla în localurile fast-food

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede limitarea drastică a acizilor grași trans din alimente, la maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Acestea sunt cele mai dăunătoare grăsimi pentru corpul uman și se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte ca biscuiții și prăjiturile.

Grăsimi de tip trans

Grăsimile de tip trans sunt obţinute din uleiurile vegetale printr-un procedeu chimic numit hidrogenare. Datorită, sau din cauza lor, acum depinde din ce unghi privim, produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă și un aspect mai plăcut. Însă, de reținut că acizii grași trans sunt extrem de nocivi pentru sănătate, căci sporesc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer.

În prezent, pe piața europeană există produse cu peste 40% acizi grași trans, lucru care se întâmplă, cu precădere, în sud-estul Europei.

Când intră în vigoare noua lege

Prevederile noii legi vor fi aplicate chiar și produselor alimentare care provin din alte țări sau state membre ale Uniunii Europene (UE).

„Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut“, stipulează legea promulgată de Klaus Iohannis.

Proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului maselor a fost inițiat de senatorul USR, Adrian Wiener, și urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI