21 iun. 2024 | 15:47

Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de închisoare dacă nu o respectă

Știri Locale
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de închisoare dacă nu o respectă

Proprietarii și cei care gestionează locuințe în România pot primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare dacă permit consumul de droguri în proprietățile lor. La fel de aspru sunt pedepsiți și chiriașii care permit prietenilor lor să se drogheze în apartamentul închiriat. Iată o lege nouă pentru românii de la blocuri.

Ce lege va intra în vigoare din luna iulie

O nouă lege va intra în vigoare de la începutul lunii. Aceasta impune sancțiuni chiar și proprietarilor de apartamente închiriate ca și hoteluri. Conform acesteia, cei care descoperă consum de droguri în proprietățile lor trebuie să raporteze imediat poliției pentru a evita consecințe penale.

Mai exact, dacă închiriați un apartament, iar chiriașii consumă substanțe interzise, în momentul în care aflați trebuie să anunțați autoritățile. Dacă se află că știați și nu ați spus nimic, veți primi 5 ani de închisoare.

Aceeași condamnare o pot primi atât proprietarii dar și chiriașii care își lasă cunoștințele să consume acest tip de substanțe la ei acasă.

Toate aceste reguli sunt incluse în același act normativ care intensifică și sancțiunile pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor. Aceștia pot fi privați de permisul de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani.

În plus, în cazul în care un șofer băut sau drogat provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei victime, pedeapsa poate ajunge între 10 și 15 ani de închisoare.

Problema consumului de substanțe interzise nu este o noutate pentru autoritățile din România, iar parlamentarii depun eforturi considerabile pentru a combate acest fenomen. În această direcție, la începutul lunii a fost promulgată o nouă lege, publicată în Monitorul Oficial, care vizează mai multe infracțiuni, printre care și tolerarea consumului de droguri.

„Tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în lege.

Lege nouă pentru românii de la blocuri

Lege nouă pentru românii de la blocuri. Sursă: freepik

Consumul și traficul de substanțe au crescut în ultimul timp în România

În ultima perioadă, consumul și traficul de substanțe au crescut semnificativ în România. În doar patru luni, poliția a confiscat peste 500 de kilograme de droguri, aproape 500.000 de comprimate, 3,5 tone de masă vegetală de droguri și 4 tone de substanțe dopante interzise.

„În primele 4 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 6.364 de sesizări penale, o creștere cu 19,2% față de perioada similară a anului precedent”, explică Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.

Noua lege, care a fost deja implementată, nu doar că incriminează permiterea consumului de droguri, dar introduce și o serie de alte modificări importante.

De exemplu, șoferii care sunt depistați conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu vor mai putea scăpa doar cu o amendă. Aceștia se vor confrunta cu sancțiuni mult mai severe. Astfel, legislația actualizată are ca scop să descurajeze și mai mult comportamentele periculoase și iresponsabile în trafic, sporind siguranța rutieră prin măsuri punitive mai stricte și mai eficiente.

Digisport.ro
La 85 de ani, Ion Țiriac și-a desemnat conducătorul imperiului
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Fiul Elodiei Ghinescu are o nouă identitate. Bunica lui nu l-a mai văzut de zece ani
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Noi detalii despre moartea lui Adrian Iovan. Fiul lui nici acum nu își explică ce s-a întâmplat
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Schimbare istorică în România. Guvernul adoptă Planul Național de Reindustrializare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
SECRETUL Kamalei HARRIS, DEZVĂLUIT! S-a aflat ÎNAINTE de ALEGERI
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro