De la zi la zi, apar informații noi legate de tragedia de la 2 Mai, în care doi tineri au fost uciși de Vlad Pascu, un șofer drogat, în vârstă de 19 ani, fiul unor cunoscuți oameni de afaceri. În urma finalizării raportului toxicologic, s-a aflat câte substanțe ingerase, de fapt, șoferul vinovat.
Specialiștii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au finalizat analiza probelor de sânge prelevate de la Vlad Matei Pascu, iar rezultatele au demonstrat negru pe alb că tânărul avea nu mai puțin de șase substanțe psihoactive în organism în momentul accidentului, dezvăluind un adevărat cocktail de droguri.
Mai exact, înainte să se urce în cursa groazei, în care a ucis doi tineri nevinovați, Vlad Pascu consumase 6 tipuri de droguri. Inițial, testele realizate de Poliție au relevat consumul de cocaină, metamfetamine și amphetamine, iar ulterior s-au dovedit a fi un număr dublu de substanțe.
Cu toate acestea, experții au dezvăluit că tânărul nu a consumat separat șase tipuri diferite de droguri, ci că aceste substanțe au fost amestecate într-un cocktail complex, pregătit probabil, în mod intenționat de către traficanți. Astfel că, substanțele identificate inițial au avut în componența sa alte trei, care nu au ieșit în timpul testării polițiștilor.
Cristian Oprișan, fostul șef al Serviciului Antidrog Constanța, a explicat că traficanții pot amesteca diferite substanțe pentru a crea un cocktail cu efecte psihoactive variate. De exemplu, cocaina poate fi amestecată cu Fentanyl pentru a amplifica efectele, iar amfetaminele pot conține substanțe adiționale care nu sunt detectate separat în teste, dar sunt evidențiate în laborator.
„În momentul când consumatorul cumpără de la dealer o anumită substanță, aceasta poate fi, pe românește, „botezată” cu alte substanțe care pot avea mai mult sau mai puțin efecte psihoactive. De exemplu, cocaina poate fi, să spunem așa, completată cu Fentanyl”, spune Cristian Oprișan, fostul șef al Serviciului Antidrog Constanța, potrivit adevarul.ro.
Această descoperire ridică semne de întrebare în legătură cu puritatea substanțelor consumate, dar în special cu pericolul reprezentat de acest cocktail consumat de șofer, ale cărei reacții pot fi dintre cele mai rele.
Astfel, Cristian Oprișan avertizează că astfel de amestecuri pot avea consecințe grave asupra stării de sănătate și comportamentului persoanelor, inclusiv deformarea realității și agitație.
„Dealerii în goana lor după câștiguri, pot să diminueze puritatea unor substanțe și din acest motiv vedem și unele reacții care pot apărea de la consumul acestor substanțe: deformarea realității, agitație. Este clar că o persoană în această stare nu poate conduce o mașină”, a declarat specialistul pentru sursa citată anterior.
Așa se face că, pe lângă acuzațiile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului, Vlad Pascu riscă acum să fie pus sub învinuire și pentru conducerea unui autoturism sub influența substanțelor psihoactive. Tragedia continuă să atragă atenția consumului de droguri la volan, iar autoritățile depun toate eforturile în vederea schimbării sancțiunilor la nivel legal a unor astfel de evenimente