Laura Codruța Kovesi, interviu de zile mari. Ce le-a răspuns jurnaliștilor britanici

Laura Codruța Kovesi, interviu de zile mari. Ce le-a răspuns jurnaliștilor britanici
Laura Codruța Kovesi, interviu de zile mari. Ce le-a răspuns jurnaliștilor britanici

Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, numită în septembrie 2019 la șefia Parchetului European, a acordat, aflându-se la Bruxelles, un interviu pentru The Guardian. Laura Codruța Kovesi a fost descrisă în prestigioasa publicație engleză cel mai curajos și mai distins candidat pentru postul de șef al Parchetului European.

Laura Codruța Kovesi, interviu incredibil. Ce le-a răspuns jurnaliștilor britanici

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA și actuala șefă a Parchetului European, a fost ridicată în slăvi într-un articol din The Guardian.

Din poziția de șefă a DNA, agenția anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi a condus adevărate campanii anticoruție, anchetând miniștri și primari, și a devenit repede favorita Parlamentului European. Kovesi a avut susținerea multor guverne străine, nu însă și pe cel al guvernului propriu, care a făcut totul pentru a o împiedica să devină procuror-șef european”, scrie ziarul The Guardian.

Parchetul European va deveni funcțional la sfârșitul acestui an
Parchetul European va deveni funcțional la sfârșitul acestui an

Parchetul European, funcțional către sfîrșitul anului

Parchetul European (EPPO), cu Laura Codruța Kovesi la conducere, va deveni operațional până la sfârșitul acestui an, când va începe să investigheze marile cazuri de fraudă cu fonduri europene și TVA. Numai fraudele cu TVA ar aduce celor 27 de state din UE prejudicii estimate la 50 de miliarde de euro anual.

Kovesi va avea în subordine, în sediul de la Luxemburg, 22 de procurori, câte unul din fiecare stat european, în afară de Ungaria, Polonia, Suedia, Irlanda și Danemarca. Neparticiparea nu scutește însă aceste țări de anchete.

Laura Codruța Kovesi, erou al luptei prodemocrație

La 33 de ani, Laura Codruța Kovesi a devenit cel mai tânăr procuror general al României. În 2013 a fost numită la șefia DNA, iar campaniile anticorupție derulate sub conducerea ei au transformat-o într-un erou al luptei prodemocrație.

Un sondaj de opinie arăta atunci că 60% dintre români au încredere mai mare în DNA decât în Parlament. Însă lupta ei cu corupția a transformat-o într-o țintă, a fost spionată și atacată constant în media”, a mai scris The Guardian.

Ce va face Laura Codruța Kovesi la EPPO

Fosta șefă a DNA a spus junaliștilor britanici că va face ce a făcut și până acum. ”Voi face (la conducerea EPPO – n.r.) aceleași lucruri pe care le-am făcut și până acum, însă nu le voi mai face singură, ci voi avea ajutor.

Și vă asigur că voi face absolut tot ce-mi stă în putere.EPPO este o instituție independentă. Vom demonstra că legea este egală pentru toți”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI