09 iun. 2021 | 12:53

Lacurile miniere din vestul ţării, apărute după închiderea exploatărilor miniere, printre cele mai spectaculoase din România

News
Lacurile miniere din vestul ţării, apărute după închiderea exploatărilor miniere, printre cele mai spectaculoase din România
Lacurile miniere spectaculoase din vestul României

Cu toate că numeroase exploatări din zona Hunedoarei au fost închise în ultimele decenii, au lăsat în urma lor lacuri spectaculoase. În anii 2000, exploatările miniere din munții Hunedoarei au fost închise. În urma acestora au rămas mai multe lacuri artificiale spectaculoase.

Lacuri miniere spectaculoase din România

Lacul Teliucului este doar unul dintre minunatele lacuri miniere din țara noastră. A început să se formeze în urmă cu aproape 20 de ani, în momentul în care s-au închis exploatările miniere de fier din zonă. Vechea carieră a minei Teliuc a fost inundată, odată cu ea și galeriile și construcțiile industriale ce se aflau la baza ei.

În timp, noua întindere de apă a ajuns să măsoare peste 12 hectare și o adâncime de aproximativ 60 de metri. În acest fel, la doar cinci kilometri de Hunedoara s-a format unul dintre cele mai adânci lacuri din România. Cu toate că este spectaculos, este și periculos. Aici au loc frecvent alunecări de teren pe versanții care mărginesc lacul.

În ultimii ani, nivelul Lacului Teliucului a crescut cu circa un metru pe an, potrivit pescarilor. În unele zone, accesul este interzis din cauza instabilității versantului. Pe fundul lacului se află galerii miniere care pot crea curenți periculoși, așa că scăldatul este interzis.

Tăul din vârf de munte

Cel mai vechi lac de acumulare din județul Hunedoara se află în localitatea minieră Certejul de Sus. Tăul Făerag este amenajat pentru alimentarea exploatării aurifere Certej. Acesta ocupă o suprafață de patru hectare și are o adâncime de nouă metri. Lacul este înconjurat de păduri de fag și stejar. A fost populat cu carași și raci, fiind căutat și de pescari.

Cu toate că scăldatul este interzis, oaspeții nu prea țin cont de avertisment. Din păcate, în ultimii zece ani, mai mulți oameni și-au găsit sfârșitul înecați aici. Cea mai recentă tragedie a avut loc în 2019. Atunci, un tânăr din Hunedoara a venit la scăldat cu prietenii săi, însă a alunecat de pe saltea și a fost înghițit de ape.

Trupul său a fost scos la suprafață abia după șapte ore după incident. Vizibilitatea a fost redusă din cauza mâlului de pe fundul apei, iar acest lucru a îngreunat munca scafandrilor. Autoritățile anunță cetățenii care doresc să vină aici să respecte regulile și să nu intre în apă.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Piftie cu pulpe de curcan. Nu vei avea nevoie de gelatină
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Amendă de 15.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Interzis pentru cei care stau la bloc
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
DECIZIE FINALĂ pentru românii care plătesc FACTURI! S-au anunțat PREȚURILE pe 2025
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro