Pe data de 7 ianuarie este sărbătorit Sfântul Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în râul Iordan. Acesta mai este denumit și „Înaintemergătorul”, deoarece a anunțat venirea lui Mântuitorului. Cu această ocazie, milioane de români își serbează ziua onomastică. La mulți ani Ion și Ioana!
Citește și: Sfântul Ioan 2023. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 7 ianuarie
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia și a început să predice înaintea lui Iisus. El a avut rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului. Mama lui Ioan, Elisabeta, a fost rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos.
De asemenea, Sfântul Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan. Este unul dintre cei mai importanți sfinți în cultul creștin, simbol al adevărului, smereniei și lucrării neîntrerupte, deoarece trăia modest, sărac pe dinafară, însă bogat în inima sa.
Era smerit și umbla îmbrăcat într-o haină aspră din păr de cămilă. Mânca doar locuste, un soi de arbore care nu mai există, și miere sălbatică. Sfântul Ioan a trăit într-o peșteră, până a fost prins de Irod, trimis după gratii și în cele din urmă ucis prin tăierea capului.
Sfântul Ioan avea mulți ucenici care îl urmau și îi erau loiali acestuia. Prin botezarea oamenilor în Iordan, Sfântul îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.
Vezi și: Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. De ce numele său a fost dat chiar de Dumnezeu
În calendarul creștin-ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Prin urmare, nu se spală, nu se calcă și nu se fac alte treburi gospodărești. Conform tradiției, pe data de 7 ianuarie se botează gerul, adică frigul năprasnic începe să nu își mai simtă prezența.
Tradiția spune că, în dimineața zilei de Sfântul Ioan, fiecare creștin trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, de la Bobotează. Făcând acest lucru, vor fi feriți de boli și rele tot anul. De Sfântul Ioan este bine să fii fericit și să petreci. O vorbă din bătrâni spune că, dacă nu te bucuri pe 7 ianuarie, vei fi trist tot anul.
De Sfântul Ioan nu se bea vin roșu, deoarece se crede că această băutură aduce aminte de martirajul Sfântului Prooroc care a murit în numele credinței. Prin urmare, vinul servit trebuie să fie cel alb și sfințit la biserică.
Vezi și Mesaje de Sfântul Ioan 2023. Urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastica
În unele zone ale țării, românii respectă o tradiție foarte veche, numită „Iordănitul” sau „Iordăneala”. Mai precis, mai mulți flăcăi care au luat agheasmă de la Bobotează, în dimineața zilei de 7 ianuarie merg la biserică. După terminarea slujbei, aceștia îi stropesc pe enoriașii care ies din biserică cu agheasmă. Cei care au fost „iordăniți” îi răsplătesc apoi pe tineri cu bani.