Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită a doua zi de Bobotează și este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Există foarte multe tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan 2023 care s-au păstrat până în ziua de astăzi, respectate cu strictețe de credincioși în această zi.
Nașterea prorocului Ioan a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, fiind vestită de către îngerul Gavriil părintelui Zaharia, în timp ce slujea la templu. Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Sărbătoarea Sfântului Ioan are mai multe denumiri, printre care și „Sânt-Ioan”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Potrivit tradiției, în această zi se strânge pomul împodobit de Crăciun și se împart dulciurile copiilor nevoiași.
La sate este foarte respectată sărbătoarea Sfântului. Aici, oamenii nu muncesc deloc în această zi, pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice. Se spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Acesta mijlocește ca cei mici să crească sănătoși, fără malformații sau alte boli.
De asemenea, la sărbătoarea Sfântului Ioan se spune că femeile măritate trebuie să dea o petrecere care se numește „iordănitul femeilor”. Acestea se adună la o gazdă, acolo unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.
Vezi și: Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce e interzis să faci azi
Un obicei asemănător se numește „iordăneala” și este respectate în unele sate din România. După terminarea slujbei, tinerii stropesc oamenii cu agheasma făcută de bobotează, iar oamenii care au fost „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători.
De sărbătoarea Sfântului Ioan, toți oamenii trebuie să fie veseli. Se spune că, cine se întristează în această zi, vor fi triști tot anul. De asemenea, în dimineața sărbătorii, creștinii trebuie să bea agheasmă pe stomacul gol, pentru a fi feriți de boli tot anul.
Numele Ion, Ioan sau Ioana au origine comună și sunt versiunea românească a unuia dintre cele mai cunoscute nume creștine. Una dintre cele mai folosite versiune ale acestui nume este Ioan.
Originea acestui nume este ebraică. S-a format prin compunerea termenilor Jahve și Hanan (a avea milă). Semnificația numelui este „Jahve a avut milă” sau „Dumnezeu este milos”.
Peste 300.000 de românce poartă numele de Ioana și în jur de 140.000 Ionela. De asemenea, circa 11.000 poartă numele de Nela și 6.000 Ionelia. În ceea ce privește numele bărbaților, Ioan este cel mai folosit, în jur de 500.000 purtând acest nume, 400.000 Ion și 320.000 Ionuț.
Citește și: Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. De ce numele său a fost dat chiar de Dumnezeu
„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.
Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin!”.