Un raport cu adevărat spectaculos și cu detalii exclusiviste a fost prezentat la Iași, legat de o construcție faimoasă în Europa. Documentul a fost prezentat de către dr. cercetător științific Mădălin Cornel Văleanu, în fața unor înalți oficiali ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dar și renumiți specialiști.
Totul a fost prezentat într-o comunicare în cadrul Simpozionului Internațional „Monumentul – Tradiției și Viitor”, aflat la cea de-a XXIII-a ediție. A fost vorba despre Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Iași. Aceasta are o vechime de aproximativ patru secole, fiind finalizată în anul 1639 de marele domnitor Vasile Lupu.
Mădălin Cornel Văleanu, dr. cercetător științific, a oferit detalii de specialitate și documentate pe tema ornamentației exterioare a Mănăstirii din Iași.
„Asupra modului în care Lecomte le Noüy a procedat la restaurarea Ansamblului Mănăstirii «Trei Ierarhi» din Iași, în cei aproape 140 de ani de la debutul acelor evenimente, în societatea românească, mai mult sau mai puțin avizată și autorizată, au existat multiple discuții și abordări, deseori înflăcărate și pătimașe, fără a se face economie nici la cerneală. Nu ar fi fost însă nici normal ca subiectul, de o importanță aparte nu numai pentru Iași și Moldova, să rămână îngropat din diverse motive birocratice, într-o armonie și rigoare academică progresistă”, arată istoricul Mădălin-Cornel Văleanu.
Rezoluția imaginilor permite o comparare directă a ornamentației exterioare existente înainte de momentul în care s-au demarat lucrările de intervenție, cu cea existentă din zilele noastre.
În cadrul aceluiași simpozion a fost lansat volumul în care erau reproduse șase imagini realizate de către Lecomte le Noüy cu „Trei Ierarhi”, încă dinainte de demararea lucrărilor de intervenție.
Rezoluția imaginilor permite o comparație directă între ornamentațiile exterioare existente înainte de momentul demarării lucrărilor de intervenție, cu cea existentă în prezent.
„Pentru prezenta comunicare, am utilizat o serie de softuri specifice, însă datorită calității imaginii, oricine ar putea realiza analiza comparativă, chiar și cu softuri ce nu necesită licențe. Ceea ce mi-a atras atenția a fost motivul decorativ cu struguri figurați într-o poziție nefirească de pe rama ușilor de intrare în pridvor/exonartex, deși în releveul său Lecomte le Noüy îi figurase corect.
Imaginea realizată după restaurarea monumentului a fost cea care mi-a oferit un punct alternativ în analiza ornamentației – dimensiunea blocurilor de piatră sculptate. În baza acestor elemente, am prezentat în analiza comparativă a detaliilor ornamentației exterioare, analiză care începe cu situația de pe fațada nord a monumentului, dintre geam și ușă, cu bandourile (mulură orizontală ieșită ușor în relief, care marchează nașterea unei bolți sau limită dintre etaje) de sub torsadă (motiv arhitectonic ornamental care imită o frânghie răsucită)”, completează istoricul și cercetătorul Văleanu.