La ce vârstă eşti cel mai inteligent. Descoperirea uimitoare a oamenilor de ştiinţă

La ce vârstă eşti cel mai inteligent. Descoperirea uimitoare a oamenilor de ştiinţă
La ce vârstă eşti cel mai inteligent. Ce descoperire au făcut oamenii de știință. Cand functioneaza creierul la maximum.

La ce vârstă eşti cel mai inteligent, potrivit oamenilor de știință. Până în prezent, se credea că abilitățile creierului ating apogeul la vârsta de 20 de ani. Noi studii arată, însă, că lucrurile stau mult mai diferit. Nu există o vârstă la care omul să atingă capacitatea maximă din toate punctele de vedere. Ce au concluzionat specialiștii.

La ce vârstă eşti cel mai inteligent

Până curând, se considera că o persoană atinge apogeul funcțiilor creierului la vârsta de 20 de ani. După acest prag, creierul începe să urmeze o pantă descendentă. Totuși, cercetătorii arată acum că lucrurile nu sunt tocmai astfel. Descoperiri recente, realizate într-un studiu publicat în revista Psychological Science, dezvăluie o realitate mult mai complexă.

Oameni de știință de la MIT și Massachusetts General Hospital (MGH) au concluzionat că părți diverse din creierul uman funcționează la capacitate maximum la vârste diferite. Diferite componente ale inteligenței fluide, așa cum o numesc specialiștii, ating apogeul chiar la 40 de ani.

„La o anumită vârstă, la unele sarcini te perfecționezi. La altele, te înrăutățești. La altele, te afli într-o zonă de platou. Probabil că nu există o singură vârstă la care să atingi apogeul în privința tuturor aspectelor. Acest fenomen oferă o perspectivă diferită a modului în care ne schimbăm de-a lungul vieții”, a explicat Laura Germine, postdoctorandă în genetică psihiatrică și neurodezvoltare la MGH.

Cercetările, care s-au întins pe o durată îndelungată, au fost finanțate de National Institutes of Health, de National Science Foundation și de o bursă pentru absolvenți din cadrul National Defense Science and Engineering.

Ce au descoperit oamenii de știință

În cadrul cercetării, au fost analizate aproximativ 30 de subseturi diferite de inteligență. Printre acestea se numără abilitatea de a memora cifre, abilitatea de analiză vizuală și capacitatea de asamblare de puzzle-uri. În urma studierii de date de la aproape 50.000 de subiecți, oamenii de știință au ajuns la concluzia că fiecare abilitate cognitivă funcționează la maximum în perioade diferite de timp. Nu există o anumită vârstă, când creierul să atingă apogeul din toate punctele de vedere.

Viteza brută de procesare a informațiilor atinge apogeul în jurul vârstei de 19 ani. Apoi, începe să scadă, arată cercetătorii. Memoria pe termen scurt se îmbunătățește constant până la 25 de ani. La termenul cu pricina, se stabilizează, după care, în următorii zece ani, începe să scadă.

Citește și: Cel mai deștept om din lume are un IQ senzațional. Nu ridică niciodată vocea, nu este stresat sau deprimat

Capacitatea de evaluare a stărilor emoționale ale unui individ poate fi dezvoltată la maximum între 40 și 50 de ani, au arătat specialiștii în psihiatrie și neurologie. La sfârșitul vârstei de 60 de ani, începutul a 70 de ani, vocabularul unei persoane atinge capacitate maximă.

Urmăriți Playtech.ro și pe