26 sept. 2022 | 09:55

Ce se întâmplă cu inteligența omului când îmbătrânește: legătura dintre IQ și vârstă din buletin

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu inteligența omului când îmbătrânește: legătura dintre IQ și vârstă din buletin

Mulți dintre noi suntem deja familiarizați cu ideea că, pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai puțin agili din punct de vedere mental. Așadar, se pune întrebarea: este adevărat că IQ-ul scade odată cu vârsta? Iată o curiozitate pertinentă, la care oamenii de știință au încercat să răspundă.

„Inteligenta este, de obicei, măsurată printr-un set de teste. Unele se referă la abilitățile lingvistice, altele la cele non-verbale, cum ar fi rezolvarea de puzzle-uri, altele la cât de repede poți finaliza o sarcină”, declară Michael Thomas, cercetător în psihologie și neuroștiințe de la Universitatea Birkbeck din Anglia.

În concluzie, inteligența va fi media scorurilor la aceste sarcini.

Se schimbă IQ-ul unui individ odată cu vârsta?

IQ-ul unui individ nu se schimbă odată cu vârsta, se pare. Cu alte cuvinte: dacă ai făcut un test IQ acum și apoi altul peste 10 ani, scorul tău IQ va fi, probabil, foarte asemănător. Acest lucru se datorează faptului că IQ-ul este întotdeauna măsurat în raport cu alte persoane de vârsta ta.

„IQ-urile sunt întotdeauna calculate în raport cu vârsta unei persoane, indiferent dacă acea vârstă este de 10, 15, 25, 50, 72 sau 88 de ani. Deci, tinerii de 25 de ani sunt comparați cu alți tineri de 25 de ani”, explică Alan Kaufman, expert în teste de inteligență de la Universitatea Yale din SUA.

„Pentru fiecare grupă de vârstă, IQ-ul mediu este stabilit la 100. Nu putem compara direct IQ-urile medii din intervalul de vârstă pentru adulți, deoarece, prin definiție, fiecare grup va avea o medie de 100”, s-a mai punctat.

Meiran Nachshon, expert în psihologie de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, pare a fi de acord: „IQ-ul indică poziționarea relativă a unui individ față de medie. Această poziționare relativă este extrem de stabilă”.

Nu toate tipurile de inteligență scad în același ritm, totuși. Testele IQ măsoară multe tipuri de inteligență și le grupează împreună.

„IQ-ul global este un amalgam de diferite tipuri de inteligență, cea mai studiată fiind inteligența fluidă și inteligența cristalizată care, împreună cu abilitățile numite memorie de lucru și viteză de procesare, sunt combinate pentru a produce IQ global sau la scară completă”, spune Kaufman.

Inteligența fluidă scade mult mai repede. Kaufman a punctat că ea „atinge vârfurile la vârsta de 20–24 (100), scade treptat la 99 (25–34 de ani) și 96 (35–44 de ani) înainte de a începe o plimbare cu rollercoasterul la 91 (45–54), 86 (55–64) , 83 (65–69), 79 (70–74) și 72 (75+).”

În concluzie, până la șaisezi de ani, majoritatea abilităților cognitive care se bazează pe lucruri pe care le-ai învățat (așa-numitele cunoștințe cristalizate) fie cresc, fie sunt destul de rezistente și se mențin.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele