Cu toate că este preparatul vedetă al meselor de Paște, există însă câteva detalii pe care nu orice gospodină le stăpânește. Află la ce temperatură trebuie copt drobul la cuptorul electric ca să iasă gustos. Este indicat sau nu să pornești ventilația?
Drobul este una dintre cele mai iubite mâncăruri românești servite cu ocazia Paștelui, în special în zona rurală, dar și în orașe.
Este o ruladă sărată, făcută în mod tradițional din organe de miel tocate, amestecate cu ceapă verde, usturoi verde, ouă și verdeață (pătrunjel, mărar) și coapte la cuptor. În multe rețete, se folosește prapurele de miel pentru înveliș, dar poate fi gătit și fără.
Avem câteva recomandări pentru un drob fraged și bine rumenit, copt în cuptorul electric:
Temperatura optimă de preparare este de 180°C. Este de preferat să nu pornim ventilația, mai ales în primele 30–35 de minute. Coacerea statică ajută drobul să se gătească uniform, fără să se usuce. Ventilația poate fi activată doar spre final (ultimele 10 minute), dacă vrei o crustă frumos rumenită deasupra.
Iată și o rețetă clasică de drob de miel. Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Spală bine organele și pune-le la fiert în apă cu o ceapă tăiată în jumătate și puțină sare. Lasă-le să fiarbă aproximativ 30–40 de minute. Îndepărtează spuma care se formează. După ce s-au răcit, toacă-le mărunt sau dă-le prin mașina de tocat (pentru o textură fină).
Călește ceapa verde și usturoiul verde tocate mărunt, în ulei (2–3 minute). Amestecă organele tocate cu ceapa călită, verdeața tocată, ouăle crude, sarea și piperul. Dacă vrei, poți adăuga și puțin pesmet pentru o compoziție mai legată.
Tapetează o formă de chec cu prapure sau cu hârtie de copt. Toarnă jumătate din compoziție, așază ouăle fierte (curățate) în mijloc, apoi restul de compoziție. Nivelează și, dacă folosești prapure, trage marginile deasupra compoziției.
Coace la 180°C, fără ventilație, 45–55 de minute, până se rumenește frumos. Lasă să se răcească înainte de tăiere, pentru o felie frumoasă și fermă.