27 iul. 2022 | 17:00

La ce temperatură se setează aerul condiționat al mașinii ca să nu consumi mult combustibil. Cum se folosește corect, de fapt

Diverse
La ce temperatură se setează aerul condiționat al mașinii ca să nu consumi mult combustibil. Cum se folosește corect, de fapt
La ce temperatură se setează aerul condiționat al mașinii pentru a avea un consum scăzut?

La ce temperatură se setează aerul condiționat al mașinii, astfel încât consumul de combustibil să fie cât mai scăzut? Este sezonul temperaturilor ridicate, iar majoritatea șoferilor folosesc sistemele de aer condiționat aproape tot timpul. Cu toate acestea, nu mulți știu să-l folosească în mod corect. Iată ce trebuie să știi.

Cum să folosești vara aerul condiționat

Folosirea aerului condiționat de fiecare dată, atunci când vă aflați la volan, în timpul verii, poate ridica anumite probleme legate de suprasolicitare. Desigur, este normal să profităm de aerul condiționat atunci când temperatura de afară crește extrem de mult.

Cu toate acestea, multe persoane nu folosesc în mod corect aerul condiționat. Din această cauză, consumă mult prea multă energie. În primul rând, temperaturile dezvoltate în interiorul autovehiculului vor fi mai mari decât cele din exterior. Din acest motiv, va dura câteva minute până când aerul condiționat începe să funcționeze la putere maximă.

Este indicat să scoateți aerul fierbinte din interiorul mașinii înainte de a porni aerul condiționat. Pentru a face acest lucru, deschideți geamurile din spate ale mașinii. Astfel, veți forța aerul fierbinte să iasă din mașină într-un timp mai scurt, iar aerul condiționat va funcționa la putere maximă.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că folosirea sistemului de aer condiționat în condiții de eficiență maximă nu înseamnă doar o funcționare corectă a sistemului. Prin urmare, nu veți obține fluxul corect de aer dacă filtrul de aer este murdar.

Este indicat să verificați periodic starea acestuia, pentru a vă asigura că este curat. Dacă este murdar, ar trebui să-l schimbați. Filtrul de aer este ușor de schimbat, însă dacă nu vă pricepeți, este indicat să apelați la serviciile unui mecanic.

La ce temperatură se setează aerul condiționat al mașinii pentru a consuma mai puțin combustibil

Cu toții știm că folosirea aerului condiționat crește consumul de carburant al mașinii. Nu este o veste tocmai bună, având în vedere prețurile la carburant din prezent. Consumul de combustibil în astfel de cazuri este influențat de diferența dintre temperatura de afară și temperatura din mașină.

De exemplu. dacă încercați să obțineți o diferență de temperatură dintre mediul extern și cel intern de 5 grade, consumul va fi mult mai mic, decât atunci când vreți să reduceți temperatura cu 15 grade, potrivit dailydriven.ro.

Specialiștii recomandă o diferență de 6-8 grade între temperatura exterioară și cea interioară. De asemenea, trebuie luate în considerare vechimea mașinii și performanța sistemului de aer condiționat.

De regulă, atunci când folosim aerul condiționat, consumul de combustibil suplimentar va fi cuprins între 0,5 – 1,5 litri per 100 de kilometri. Mașinile mai vechi pot avea un consum mai mare. Cele mai performate pot avea nevoie de chiar mai puțin de 0,5 litri de carburant per 100 de kilometri.

Sfaturi practice pentru a reduce consumul de carburant

Prețul carburanților a crescut enorm în ultima perioadă. Chiar dacă Guvernul a oferit reducerea de 50 de bani per litru de combustibil, prețurile rămân cele mai ridicate din ultimii ani. Șoferii nu sunt mulțumiți, însă combustibilul este o necesitate pentru mulți, așa că nu au de ales.

Potrivit specialiștilor, există anumite metode prin care șoferii pot reduce consumul de combustibil considerabil. Iată câteva sfaturi:

  • Nu conduceți cu viteză ridicată

Conducerea cu o viteză moderată vă va scuti de câțiva litri de combustibil. De exemplu, reducerea vitezei pe autostradă de la 130 km/oră la 110 km/oră economisește un litru de combustibil la 100 de kilometri. Pierderea de timp este una neglijabilă, diferența de viteză fiind una mică. De asemenea, reduceți și riscul de amenzi.

  • Nu forțați motorul la primii kilometri

Probabil că mulți șoferi știu deja acest lucru. O mașină cu motorul rece consumă mai mult combustibil decât una cu motorul încălzit. Prin urmare, nu forțați motorul în primii kilometri, cel puțin până când se încălzește.

Cel mai indicat este să conduceți cu viteză redusă primii câțiva kilometri. Lăsarea mașinii la ralanti pentru câteva minute nu este o idee bună, deoarece motorul nu se va încălzi la fel de repede față de condusul la viteză redusă câțiva kilometri.

  • Încercați să mențineți o viteză constantă

Da, într-adevăr, în unele situații este greu să faceți acest lucru, mai ales atunci când este trafic. Cu toate acestea, veți avea consum mai mare dacă accelerați brusc, apoi frânați, iar mai apoi accelerați brusc din nou. Încercați să mențineți o viteză constantă atunci când se poate.

  • Consumul de carburant depinde și de turația motorului

De regulă, viteza ideală, în ceea ce privește turațiile, este de circa 3.000 de rotații/min pentru motoarele pe benzină și 2.400 rpm pentru cele diesel. Cel mai indicat este să verificați aceste cifre, deoarece ele diferă în funcție de capacitatea cilindrică a motorului.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro