Temperaturile ridicate fac de multe ori condusul mașinii să devină o aventură. Tocmai de aceea nu ezităm să folosim aerul condiționat, deși am auzit de multe ori că utilizarea acestuia crește consumul de carburant. Dar este oare această informație adevărată, sau totul este doar un mit?
De-a lungul timpului s-au realizat numeroase teste pentru a se demonstra dacă într-adevăr aerul condiționat pornit în mașină crește consumul de carburant, dar de fiecare dată rezultatele au fost diferite. Ceea ce s-a aflat sigur este că se consumă mai multă benzină sau motorină când folosești AC-ul în timpul mersului, dar la fel se întâmplă și dacă mergi cu viteză și ai geamurile deschise, dacă aprinzi farurile, tragi foarte mult de volan sau temperatura aerului scade sub 0 grade Celsius.
Orice lucru care solicită în plus motorul unei mașini duce automat și la creșterea consumului de carburant, asta pentru că are nevoie de un efort mult mai mare. Practic, orice comandă pe care o faci atunci când conduci, inclusiv atunci când doar aprinzi o lampă, face ca mașina ta să consume mai mult combustibil.
La fel stau lucrurile și în ceea ce privește aerul condiționat, care este un sistem foarte complex. Acesta are nu unul, ci doi consumatori: electro-ventilatorul și compresorul de freon. Atunci când pornim aerul, ventilatorul destinat răcirii radiatorului de freon pornește, iar ambreiajul compresorului de aer condiționat se cuplează, ceea ce produce o sarcină suplimentară pentru motor, care depune mai mult efort și crește consumul cu 2-15%.
Cu cât motorul va fi mai mic, cu atât consumul de carburant va fi mai mic. Un detaliu pe care ar trebui să îl știi este că vei consuma mai mult combustibil pe autostradă dacă ai aerul condiționat pornit decât într-un oraș. Explicația este simplă. În oraș, motorul nu stă turat constant la peste 2.000 rmp, ca atunci când conduci pe autostradă.
Concret, aerul condiționat îți va crește consumul în oraș, spre exemplu, de la 8,2 litri la 100 km la 8,85 de litri la 100 km. Așadar, nu este o diferență foarte mare și chiar merită atunci când afară sunt peste 30 de grade Celsius și simți că te topești.