Sunt îndrăgite de românce datorită florilor viu colorate și gingașe, cu pete caracteristici. Pot fi plantate atât primăvara, cât și toamna în grădină, oferind un plus estetic curții tale. Care sunt condițiile de mediu la care să fii atentă pentru a nu da greș. La ce temperatură mor panseluțele și cum le poți proteja.
Panseluțele sunt unele dintre cele mai căutate flori primăvara. Multe gospodine din România aleg să le planteze în grădină, în curte sau în ghiveci sau alte recipiente. Plantele au șanse mari să se dezvolte frumos în condiții potrivite de mediu, chiar dacă se pot confrunta cu un îngheț neprevăzut.
Totuși, este bine să protejezi cât mai mult posibil panseluțele. Aceste flori sunt pe cât de gingașe, pe atât de sensibile la temperaturile scăzute. Ele iubesc soarele, având nevoie de 6-8 ore de lumină directă solară pentru a se dezvolta exemplar. Ce variații termice pot conduce la moartea lor.
Atât temperatura solului, cât și a aerului afectează starea panseluțelor. Condițiile de mediu în care se dezvoltă aceste plante pot juca un rol important în ceea ce privește rezistența la frig. Grădinarii au explicat totuși care sunt valorile termice care nu trebuie depășite, pentru a te bucura de flori sănătoase.
O temperatură a aerului de 0 grade Celsius poate să permită panseluțelor să intre într-un fel de stare de repaus, însă aceasta nu trebuie prelungită mai mult de câteva ore. Orice temperatură sub -5 grade Celsius va conduce la moartea definitivă și iremediabilă a florilor, spun grădinarii.
Solul înghețat și vânturile uscate sunt factori care contribuie la deteriorarea plantelor până la moartea acestora. Panseluțele trebuie să se dezvolte într-un mediu cald, în soare, să dispună de o anumită protecție la nivelul rădăcinilor. Nu trebuie ținute în mediu răcoros decât maximum câteva ore.
Chiar dacă suntem la început de aprilie, instabilitatea atmosferică resimțită la nivelul țării poate ridica unele semne de întrebare privind pericolul de îngheț. Un astfel de fenomen poate face panseluțele să se ofilească, iar frunzișul poate să capete un aspect cenușiu, lipsit de viață.
În cazul în care florile de panseluțe au fost expuse, în diverse circumstanțe, pericolului înghețului, nu te panica. Le poți salva. Îndepărtează florile afectate și frunzele care au devenit moi sau închise la culoare. Asigură-te, de asemenea, că solul este umed.
După ce pericolul de îngheț a trecut și plantele încep să crească din nou, orice frunziș uscat rămas în urmă trebuie îndepărtat. Mută plantele în ghivece, într-un spațiu în care să beneficieze de soarele călduros al dimineții. Hrănește panseluțele cu îngrășământ bogat în fosfor.