Grepfrutul este unul dintre fructele citrice cele mai comercializate la nivel mondial. Este dulce, ușor amar sau îți lasă senzația de aciditate, în funcție de soiul din care face parte. Puțini știu însă, la ce se folosește. Faptul că dă rezultate în dietele adoptate de reprezentantele sexului frumos e doar un mit.
Mai mare decât portocala, dar mai mic decât un pomelo, grepfrutul este un fruct citric destul de popular în România, cu coajă groasă și profil de aromă dulce, acidulat și ușor amar. Stigmatul său ca aliment de bază în diete a dispărut pe măsură ce bucătarii l-au încorporat în meniuri și în băuturile de la baruri.
Ce este, de fapt, grepfrutul? A fost menționat prima dată în 1750 de Griffith Hughes, un reverend galez caare a vorbit în cartea lui (The Natural history of Barbados) despre aroma fructului citric. Astăzi, este cultivat peste tot, mai ales în China, care a luat fața Statelor Unite din acest punct de vedere.
Citește și: Diferențele dintre ghimbirul tânăr și cel îmbătrânit. Cum se curăță corect coaja rădăcinii, de fapt
Grepfrutul poate fi consumat în forma propriu-zisă. Se curăță de coajă și se mănâncă crud, la fel ca portocala, clementina, pomelo sau alt fruct citric. Îndepărtează membrana feliilor de fruct, înainte de a adăuga bucăți din ele în salate sau orice alt fel de mâncare dulce sau sărat.
Unele voci spun că grepfrutul poate fi consumat în formă perfectă împreună cu pește și carne de porc. Poate fi, de asemenea, macerat pentru a pregăti un dressing savuros pentru tarte. Fructul mai poate fi utilizat și pentru a face o marinadă acidă pentru ceviche.
Chiar dacă grepfrutului îi lipsește dulceața altor fructe citrice, poate fi folosit în deserturi. Utilizează sucul proaspăt stors din grepfrut pentru a face înghețată sau sorbet sau bomboane. Poți îndepărta coaja, toca fructul și folosi zeama pentru a înmuia blaturile torturilor.
Spre deosebire de lămâie sau lime, aroma pură de grepfrut este plăcută și poate fi savurată în forma ei propriu-zisă. Sucul fructului citric poate fi amestecat cu tequila pentru a pregăti un cocktail răcoritor Paloma. Combină sucul de grepfrut cu vin spumant pentru a face bere răcoritoare pentru vară.
Citește și: Rețetă specială de plăcintă cu mere. Este veche de peste 500 de ani, care este secretul preparatului
Grepfrutul a fost un aliment de bază în dietele anilor 1980 și 1990, motiv pentru care a fost promovat ca încurajând slăbitul. Doar că, în realitate, totul e un mit. Consumul acestui fruct nu te ajută să scapi de kilogramele în plus, potrivit specialiștilor în nutriție.
În schimb, fibrele și aportul de nutrienți din grepfrut sunt o modalitate bună de a începe ziua de muncă. Ține însă, cont de faptul că fructul în cauză interferează cu modul în care ficatul metabolizează unele medicamente. Verifică să nu fii alergic la această combinație.