Puține gospodine știu, însă plăcinta cu mere este un desert vechi de peste 500 de ani. Încă din cele mai vechi timpuri, ingredientele folosite la astfel de preparate făceau toată diferența la capitolul aromă. Playtech Știri îți prezintă o rețetă deosebită de plăcintă cu mere. Îți va lăsa gura apă!
Merele sunt originare din Asia Centrală, iar până în anul 1500 î.Hr. semințele lor au fost livrate în toată Europa. Prima rețetă documentată de plăcintă cu mere provine din Anglia, din anul 1381. A doua apare mult mai târziu, tocmai în anul 1514, într-o carte olandeză de bucate.
Plăcinta cu mere poate fi preparată în multe feluri. De obicei, cea americană are crustă dublă, iar cea olandeză prezintă crustă inferioară, acoperită cu o compoziție sfărâmicioasă. În materialul de astăzi îți vom prezenta o rețetă specială de plăcintă cu mere, cu gust și aromă inegalabile.
Începe prin a prepara aluatul. În bolul mixerului pune: făina, sarea și untul rece tăiat cuburi. Amestecă ingredientele la viteză mică până când bucățile de unt sunt de mărimea unei mazăre, aproximativ 1 minut. Adaugă apa cu gheață și mixează.
Transferă aluatul pe masa de lucru tapetată cu făină și frământă-l cu mâinile până scapi de orice bucată zbârcită de compoziție. Formează o bilă din aluat, înfășoar-o în folie de plastic și pune-o la frigider, la temperaturi scăzute, pentru cel puțin 1 oră.
Între timp, pregătește crusta. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și pune-o deoparte. În bolul mixerului (nu e nevoie să-l speli) pune: ovăzul, făina, zahărul brun, untul tăiat cubulețe, sarea, scorțișoara, cuișoarele și praful de copt. Bate la viteză mică ingredientele până se formează cocoloașe mari, 1 minut.
Transferă crusta pe hârtia de copt din tavă și dă-o la frigider pentru a se răci, în timp ce te ocupi de restul ingredientelor cu care trebuie să prepari plăcinta.
Se curăță merele de coajă, apoi de sâmburi și se taie în felii groase. Se pun feliile de mere într-un vas de bucătărie mare, cu zahărul granulat și zahărul brun, făina, sucul de lămâie, scorțișoara și sarea și se amestecă până când toate ingredientele sunt distribuite uniform. Se pune vasul deoparte.
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se dă deoparte. Se pregătește tava de plăcintă. Se așază bila de aluat pe masa de lucru presărată cu făină. Se presară și pe aluat făină. Se rulează aluatul și se întinde cu sucitorul în formă rotundă.
Se pune aluatul pe tava de plăcintă, lăsându-l să se așeze liber. Dacă îl strângi prea tare, se va contracta pe margini. Folosește degetele pentru a presa aluatul pe fundul tăvii și pe părțile laterale, apoi îndoaie marginile spre interior pentru a crea o singură margine groasă.
Se încrețește sau se finisează marginea aluatului după preferințe. Pune tava cu aluatul pentru plăcintă la congelator pentru 10 minute, astfel încât forma să se întărească. În acest fel, crusta își va menține forma și în timpul procesului de coacere, indiferent de temperatură.
Pune în aluat umplutura cu felii de mere. Fă desertul mai înălțat în centru și renunță, de asemenea, la orice surplus de lichid care ar putea înmuia crusta. Dacă dorești, poți încălzi lichidul extra la foc mediu, pentru a obține un sirop delicios cu care să ungi la final plăcinta.
Scoate crusta de la frigider și fărâmițeaz-o deasupra merelor, în așa fel încât să formezi stratul de deasupra. Așază tava cu plăcintă pe foaia de copt de pe tavă și pune-o la cuptor pentru maximum 60 de minute, la 180 grade Celsius. Verifică desertul după primele 30 de minute. Dacă partea de sus se rumenește prea repede, acoperă desertul lejer cu folie de aluminiu și lasă coacerea să continue.
Plăcinta cu mere trebuie să se răcească două ore la temperatura camerei, înainte de a o servi. Se poate consuma însiropată cu lichidul extra de la umplutură, cu frișcă, înghețată sau o felie de brânză cheddar topită deasupra. Poate fi savurată și la o ceașcă de cafea.
Dacă vrei să încerci noi variante de preparare a plăcintei cu mere, poți opta pentru folosirea a diverse soiuri de fructe. Cu cât integrezi mai multe mere diferite în plăcintă, cu atât aroma va fi mai complexă.
De asemenea, nu ezita să înlocuiești ovăzul sau cel puțin o parte din ovăzul folosit pentru crustă cu nuci coapte ușor în tigaie, apoi sfărâmițate cu sucitorul. Desertul va fi mai crocant.