01 apr. 2024 | 23:50

Rețetă specială de plăcintă cu mere. Este veche de peste 500 de ani, care este secretul preparatului

Diverse
Rețetă specială de plăcintă cu mere. Este veche de peste 500 de ani, care este secretul preparatului
Rețetă de plăcintă cu mere. Listă de ingrediente și mod de preparare. Secretele unui desert unic ca gust și aromă.

Puține gospodine știu, însă plăcinta cu mere este un desert vechi de peste 500 de ani. Încă din cele mai vechi timpuri, ingredientele folosite la astfel de preparate făceau toată diferența la capitolul aromă. Playtech Știri îți prezintă o rețetă deosebită de plăcintă cu mere. Îți va lăsa gura apă!

Plăcinta cu mere, veche de peste 500 de ani

Merele sunt originare din Asia Centrală, iar până în anul 1500 î.Hr. semințele lor au fost livrate în toată Europa. Prima rețetă documentată de plăcintă cu mere provine din Anglia, din anul 1381. A doua apare mult mai târziu, tocmai în anul 1514, într-o carte olandeză de bucate.

Plăcinta cu mere poate fi preparată în multe feluri. De obicei, cea americană are crustă dublă, iar cea olandeză prezintă crustă inferioară, acoperită cu o compoziție sfărâmicioasă. În materialul de astăzi îți vom prezenta o rețetă specială de plăcintă cu mere, cu gust și aromă inegalabile.

Rețetă de plăcintă cu mere. Listă ingrediente

Pentru aluat

  • 1 cană 3/4 făină
  • 1/2 linguriță sare fină
  • 1/2 ceașcă unt rece nesărat, tăiat cubulețe
  • 1/4 ceașcă apă cu gheață

Pentru crustă

  • 2/3 cană ovăz
  • 1/2 cană făină universală
  • 6 linguri zahăr brun închis
  • 1/4 cană unt rece nesărat, tăiat cuburi
  • 1/2 linguriță sare fină
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
  • 1/4 linguriță praf de copt

Pentru umplutură

  • 3 mere mari acrișoare
  • 3 mere mari dulci
  • 1/2 cană zahăr granulat
  • 1/4 ceașcă zahăr brun închis
  • 3 linguri făină universală
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță sare fină

Rețetă de plăcintă cu mere. Mod de preparare

Mod de preparare aluat

Începe prin a prepara aluatul. În bolul mixerului pune: făina, sarea și untul rece tăiat cuburi. Amestecă ingredientele la viteză mică până când bucățile de unt sunt de mărimea unei mazăre, aproximativ 1 minut. Adaugă apa cu gheață și mixează.

Transferă aluatul pe masa de lucru tapetată cu făină și frământă-l cu mâinile până scapi de orice bucată zbârcită de compoziție. Formează o bilă din aluat, înfășoar-o în folie de plastic și pune-o la frigider, la temperaturi scăzute, pentru cel puțin 1 oră.

Mod de preparare crustă

Între timp, pregătește crusta. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și pune-o deoparte. În bolul mixerului (nu e nevoie să-l speli) pune: ovăzul, făina, zahărul brun, untul tăiat cubulețe, sarea, scorțișoara, cuișoarele și praful de copt. Bate la viteză mică ingredientele până se formează cocoloașe mari, 1 minut.

Transferă crusta pe hârtia de copt din tavă și dă-o la frigider pentru a se răci, în timp ce te ocupi de restul ingredientelor cu care trebuie să prepari plăcinta.

Mod de preparare umplutură

Se curăță merele de coajă, apoi de sâmburi și se taie în felii groase. Se pun feliile de mere într-un vas de bucătărie mare, cu zahărul granulat și zahărul brun, făina, sucul de lămâie, scorțișoara și sarea și se amestecă până când toate ingredientele sunt distribuite uniform. Se pune vasul deoparte.

Cum se asamblează desertul

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se dă deoparte. Se pregătește tava de plăcintă. Se așază bila de aluat pe masa de lucru presărată cu făină. Se presară și pe aluat făină. Se rulează aluatul și se întinde cu sucitorul în formă rotundă.

Se pune aluatul pe tava de plăcintă, lăsându-l să se așeze liber. Dacă îl strângi prea tare, se va contracta pe margini. Folosește degetele pentru a presa aluatul pe fundul tăvii și pe părțile laterale, apoi îndoaie marginile spre interior pentru a crea o singură margine groasă.

Se încrețește sau se finisează marginea aluatului după preferințe. Pune tava cu aluatul pentru plăcintă la congelator pentru 10 minute, astfel încât forma să se întărească. În acest fel, crusta își va menține forma și în timpul procesului de coacere, indiferent de temperatură.

Pune în aluat umplutura cu felii de mere. Fă desertul mai înălțat în centru și renunță, de asemenea, la orice surplus de lichid care ar putea înmuia crusta. Dacă dorești, poți încălzi lichidul extra la foc mediu, pentru a obține un sirop delicios cu care să ungi la final plăcinta.

Scoate crusta de la frigider și fărâmițeaz-o deasupra merelor, în așa fel încât să formezi stratul de deasupra. Așază tava cu plăcintă pe foaia de copt de pe tavă și pune-o la cuptor pentru maximum 60 de minute, la 180 grade Celsius. Verifică desertul după primele 30 de minute. Dacă partea de sus se rumenește prea repede, acoperă desertul lejer cu folie de aluminiu și lasă coacerea să continue.

Cum se servește plăcinta cu mere

Plăcinta cu mere trebuie să se răcească două ore la temperatura camerei, înainte de a o servi. Se poate consuma însiropată cu lichidul extra de la umplutură, cu frișcă, înghețată sau o felie de brânză cheddar topită deasupra. Poate fi savurată și la o ceașcă de cafea.

Sfaturi pentru o aromă savuroasă

Dacă vrei să încerci noi variante de preparare a plăcintei cu mere, poți opta pentru folosirea a diverse soiuri de fructe. Cu cât integrezi mai multe mere diferite în plăcintă, cu atât aroma va fi mai complexă.

De asemenea, nu ezita să înlocuiești ovăzul sau cel puțin o parte din ovăzul folosit pentru crustă cu nuci coapte ușor în tigaie, apoi sfărâmițate cu sucitorul. Desertul va fi mai crocant.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Poți rămâne fără bani pe card. Alertă pentru clienții BRD, BCR și BT
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro