Ce secrete ar mai putea avea un aparat electrocasnic ce nu lipsește din casele românilor de zeci de ani? Află pentru ce a fost făcut, de fapt, sertarul de sub aragaz și cum ar trebui să fie folosit. Cele mai multe gospodine pun acolo tigăile din bucătărie, dar fac o mare greșeală.
Aproape că nu există casă în România fără un aragaz în bucătărie, iar cei care au trecut la varianta plită și cuptor separate au copilărit cu unul acasă sau măcar la bunici. Pentru că spațiul de depozitare este mereu o problemă, iar numărul vaselor de gătit este în continuă creștere, cele mai multe gospodine ajung să își țină tigăile în sertarul de sub aragaz, fără să își dea seama că acel compartiment a fost creat pentru un cu totul alt scop.
„Dezvăluirea” pe care urmează să o facem nu este niciun secret, toate explicațiile fiind prezentate cât se poate de clar în manualele de instrucțiuni cu care vine aparatul electrocasnic în momentul în care este achiziționat, doar că foarte puține persoane mai studiază paginile cărții. În fond, ce secrete ar putea avea un banal aragaz, nu? Ai fi surprins!
În cele mai multe cazuri, sertarul de sub aragaz devine loc de depozitare a tigăilor și a altor accesorii de gătit, însă scopul cu care a fost conceput este cu totul altul. De fapt, acesta nu este un sertar obișnuit, ci un spațiu în care să putem să menținem mâncarea abia preparată caldă pentru mai mult timp, până la momentul în care este servită musafirilor sau familiei.
Mare grijă, așadar, ce păstrezi în acest compartiment. Aici nu au ce să caute obiecte din plastic, hârtie sau alte materiale ce ar putea lua foc ca urmare a expunerii la temperaturi ridicate. În sertarul special nu trebuie ținute nici alimente reci sau la temperatura camerei, ci doar cele fierbinți, abia scoase din cuptor sau abia luate de pe foc.
Modelele mai noi de cuptoare au o funcție specială pentru menținerea preparatelor gătite calde până la momentul servirii, însă clasicul sertar de sub aragaz este folosit în continuare în foarte multe restaurante, din întreaga lume, bucătarii nemaifiind nevoiți astfel să reîncălzească un preparat atunci când acesta este cerut de un client.